Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, İHA yetkilisinin dış politika gündemiyle ilgili sorularına yanıt verdi. İşte Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;

KIBRIS MESELELERİ ÇÖZÜLMELİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin demokrasiye yaraşır bir şekilde tamamlandığını belirten Çavuşoğlu, "50 yılı aşkın süredir müzakere edilen iki kesimli, iki toplumlu federal model Kıbrıs meselesine çözüm getirmedi. Bizim de, Kıbrıs Türklerinin de çözüm üretmeyecek bir modeli müzakere etmek için kaybedecek bir 50 yılımız daha yok. Adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm Ada’daki gerçekleri esas almalıdır." ifadelerini kullandı.

FRANSA'DA İSLAM KARŞITLIĞI

İslam karşıtı söylemleriyle gündeme gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un teşvikleri ile Charlie Hebdo dergisi, hem İslam'a hem de Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik çirkin hakaretler içeren çizimler yayımlamıştı. Bakan Çavuşoğlu, Fransa'nın İslam'ı kontrol altına alma gayesinde olduklarını, bu sebeple İslam karşıtı açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

Avrupa'da her alanda çifte standart var

Fransa'nın bu tutumuna AB ve AB ülkelerinin sessiz kaldığına dikkat çeken Çavuşoğlu, ırkçılık ve İslam'a karşıtlığın hala söz konusu ülkeler tarafından ciddiye alınmadığını, bunun da Avrupa'nın her alanda çifte standart uyguladığını gösterdiğini belirtti.

TÜRKİYE MAZLUMUN YANINDADIR

Sahada ve masada Türkiye'nin güçlü olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, ülkenin gelişmelere uzaktan seyirci kalmadığını, bölgesel gelişmeleri şekillendirmede önemli role sahip olduğunu ifade etti. Türkiye'nin güçlünün değil mazlumun yanında saf tuttuğunu belirten Çavuşoğlu, bunun 'Girişimci ve İnsani Dış Politika' olduğunu belirtereki "Türkiye ne zaman sahip olduğu ilkeler temelinde milli çıkarlarını korumaya yönelik adımlar atsa, eksen kayması yaşadığımız veya yalnızlaştığımıza dair ithamlar tekrar tekrar dolaşıma sokuluyor." dedi.