İstanbul Üsküdar'daki Hz. Ali Camii'nde Cuma namazı için bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, namazdan sonra yaptığı açıklamalarla ABD'ye sert bir çıkışta bulundu. Sinop'ta S-400 hava ve füze savunma sistemlerinin testlerinin yapıldığını net bir şekilde onaylayan Erdoğan, ABD'nin bu konudaki yaklaşımının Türkiye'ye bağlamadığını ifade etti. 

Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar tarafından yapılan son dakika açıklamasında ise, S-400 hava ve füze savunma sistemleriyle ilgili olarak sistemin kontrol ve hazırlıklarının planlandığı şekilde devam ettiğini söyleyerek, "Bu sistemin tedariki, deneme ve sistem kontrolleri Türkiye için NATO’dan uzaklaşmak anlamına gelmemektedir." dedi.

S-400 HAVA VE FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Tasarımcısı Almaz Antey'dir. Dikey soğuk fırlatma özelliğine sahip, 400 kilometreye kadar menzili olan  S-400 Triumph, yeni nesil Rus yapımı bir hava savunma sistemidir. S-300 hava savunma sisteminden geliştirilmiştir. Kısa-orta-uzun menzillere kadar atış yapabilir.

Geçtiğimiz gün S-400'lerin Sinop'ta test edilmesiyle ilgili ABD'ye sert çıkışan Başkan Erdoğan, "Biz elimizdeki bu imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu Amerika'ya soracak değiliz." demişti.