Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gündemdeki çeşitli konularla ilgili Kanal 7 Ankara temsilci ve Haber7 yazarı Mehmet Acet'in sorularını cevaplandırdı. 

'YPG'Yİ ÇÖZMEDEN BİR YERE VARAMAYIZ'

Ortadoğu’da Türkiye’nin göz ardı edilerek hiçbir şey yapılamayacağını ifade eden Akar Suriye'deki ABD'nin terör örgütü PKK/YPG takıntısını "ABD ile S400 ve F35 meselelerini bir şekilde, öyle ya da böyle, çözebiliriz. Ama YPG’yi çözmeden bir yere varamayız." dedi.

"TSK CUMHURİYET TARİHİNİN EN YOĞUN DÖNEMİNİ YAŞIYOR"

Terörle mücadelede içeride ve dışarıda çok sayıda operasyonun yürütüldüğünü kaydeden Akar "TSK, Cumhuriyet tarihinin en yoğun dönemini yaşıyor. Kıbrıs Harekatında icra edilen toplam uçuş değerlendirildiğinde yaptığımız uçuş sayısı çok fazla. Deniz Kuvvetlerimiz bütün zamanların rekorunu kırarak bir yılda 200 bin saat seyir yaptı. Bir pilotumuz 5 pilotun işini yaparak görevlerini fedakarca yerine getiriyor. Pilot yetiştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Terörle mücadele harekatları var, sınır ötesi harekatlar var, barış destekleme faaliyetlerimiz eğitim ve tatbikatlarımız eksiksiz, aksaksız şekilde devam ediyoruz." dedi.

"1742 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"

Akar, 40 yıldır bu ülkenin başına bela olan terörü bütün imkanlarla yok edilmesi için gösterilen gayreti şu sözlerle anlattı;

24 Temmuz 2015 bizim için önemli bir tarih. Terörle mücadelede yeni bir dönem başlatıldı. Söz konusu tarihten bugüne kadar 18 bin 392 terörist etkisiz hale getirildi. Yılbaşından bu yana ise Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yapılan harekatlarımızda 1742 terörist etkisiz hale getirildi. Bu konuda kararlıyız, asil milletimizi 40 yıldan beri başımıza bela olan bu terör musibetinden kurtarmak için canla başla çalışıyor. Bu konuda bütün fedakarlık yapılıyor. İnşallah asil milletimizi bu terör belasından kurtaracağız. Mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek. Ülkemize dönük hain planları olan her terörist bizim hedefimizdir. Irak Savunma Bakanı ile görüştük. Samimi bir görüşmemiz oldu.  Ona da söyledik: Bizim asla Irak’ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüyle ilgili bir sorunumuz yok. Ama terörist nerede, bizim hedefimiz orası. 

ABD ile ilişkilerde Suriye’deki en önemli problemin YPG olduğunu dile getiren Akar, şunları söyledi:

Bunu hep söylüyoruz: ABD ile S400 ve F35 meselelerini bir şekilde, öyle ya da böyle, çözebiliriz. Ama YPG’yi çözmeden bir yere varamayız.

'TÜRKİYE'Yİ GÖZARDI EDEREK HİÇBİR ŞEY YAPAMAZSINIZ'

YPG terörist değil diyorlar. Aklımızla alay ediyorlar. Nitekim bazı sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, emekli askerler orada YPG’nin terörist olduğunu söylüyor. Ama maalesef bizim müttefikimiz onlara hala silah araç, gereç cephane veriyor. Çok yanlış. Biz küresel ilgi ve etkisi olan bölgesel bir gücüz. 

ABD'nin Ortadoğuda da Türkiye ile Koordineli iş yapması, çalışması başarı getirir.
Yani Türkiye ile işbirliği, terör örgütü YPG ile değil.

Bölgesel güçle iş birliği yapmadan hiçbir yere varamazsınız. Ortadoğu’da Türkiye’yi göz ardı ederek hiçbir şey yapamazsınız. Dolayısıyla müttefikinizi iyi seçin, sizin müttefikiniz kim? 

Biz 9 milyon Suriyeliye insani yardım güvenlik konusunda yardım yapıyoruz. Kontrol ettiğimiz alanlarda 5 milyon kişi var. 

SORU: PKK DIŞARIDAN DESTEK ALIYOR MU?

"PKK dışarıdan destek alıyor mu?" sorusuna Akar şu yanıtı verdi;

Her konuda alıyorlar. Silah bakımından, atışına, silah kullanmaktan mevzi yapmaya kadar. Afrin’de başlarına yıkılan çukurları görmediniz mi, hepsi mühendislik ürünü. Ne yaparlarsa yapsınlar Mehmetçiğin nefesini enselerinde hissediyorlar. Teröristlerin başı iki gece aynı yerde kalamıyor. Sürekli yer değiştiriyorlar. Korku dağları bekliyor. İnşallah korktukları başlarına gelecek.

YUNANİSTAN'A MESAJ: 3-5 GEMİ İLE TSK’YA KARŞI ÜSTÜNLÜK SAĞLAMAYI BEKLEMEYİN

Yunanistan'la ilgili sık sık yaşanan gerilimlerle ilgili Türkiye'nin diyalog yanlısı olduğunu söyleyen Akar  "Yunan halkı ile sorunumuz yok. Yunan komşumuzun asker ve siyasi yöneticileriyle halkını ayırmak lazım. Bütün konularda samimi olarak uluslararası hukuk barışçıl yol ve yöntemler diyoruz. İyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde diyalogla sorunlarımıza siyasal çözümler bulalım diyoruz. Her şeye rağmen bunu diyoruz. Bu manada Dışişleri Bakanlıkları arasında istişari görüşmeler var; Sn Cumhurbaşkanımızın NATO Genel Sekreteri’yle görüşmesi üzerine NATO’da oluşturulan ayrıştırma mekanizması var; Savunma Bakanlıkları arasında yürütülen güven ve güven artırıcı önlemler görüşmeleri var." dedi.

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın silahlanma girişimlerini "beyhude bir çaba" olarak niteleyen Akar sözlerini şöyle sürdürdü;

Dünyanın hiçbir yerinde kara suları 6 mil, hava sahası 10 mil bir ada yok. Ne bugün ne tarihte. Böyle bir şey yok. Ayrıca adalarla ilgili en önemli anlaşmalar Lozan ve Paris. Bu anlaşmalar 23 adanın silahlandırılamayacağını söylüyor. 16’sını silahlandırdılar. Eğer kafama göre değiştirirsem bu anlaşma olmaz. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa. 600 kilometreden geliyorsun 10 km2’lik bize 1950 metre uzaktaki Meis’e 40 bin km2 deniz yetki alanı istiyorsunuz. Bu nasıl adalet? Biz hak alaka ve menfaatlerimizi korumakta kararlıyız azimliyiz ve buna da muktediriz. Ne yaparlarsa cevabını alırlar. Emekli Yunan askerlerden bazıları, siyasiler, diplomatlar, akademisyenler…Yunanistan’da görüşlerimizi telaffuz eden insanların sayısı çoğaldı. Bunlar önemli.
Ayrıca 3-5 kullanılmış uçak almakla, 3-5 gemi ile TSK’ya karşı üstünlük sağlamayı beklemeyin. Bu beyhude bir gayret. Hem bu kadar dış borcunuz varken böyle bir maceraya girmeniz Yunan halkının refahına karşıdır, onun hayatını zorlaştırır. 

KKTC KENDİ KARARINI VERDİ"

Yavru vatandaki son durumu ilişkinse Akar "Egemen, eşit, bağımsız iki devlet. Kıbrıslı kardeşlerimiz kararını verdi." sözleriyle yanıt verdi.

Bakan Akar, "Dedeağaç’taki ABD “yığınağına” ilişkin değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine, şunları kaydetti; "Bir yığınak değil, tatbikat kapsamında yapılan bir çalışma bunu Türkiye’ye yönelik bir tehdit olarak algılamamak gerekiyor."

"23 BİN 582 KİŞİ İHRAÇ OLDU"

Akar, FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar toplam 23 bin 582 kişinin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildiğini aktararak "İstihbarat birimlerimizden savcılıklarımızdan öz kaynaklarımızdan çıkan ne varsa gereği yapıldı yapılıyor. İlk günkü şiddetle devam ediyor. Bugüne kadar 23 bin 582 kişi ihraç oldu. Bunlardan 8 bin 635 bakan onayıyla atıldı. Temizlendikçe güçleniyoruz. Rakamlar bunu gösteriyor" dedi.

"TSK MİLLETİNİN EMRİNDE, GÖREVİNİN BAŞINDADIR"

Bu coğrafya için güçlü ordu vurgusu yapan Akar sözlerini şöyle sonlandırdı;

Coğrafya ne kadar kaderse, Türkiye de bu coğrafyanın kaderidir. Bu coğrafyada var olabilmek için güçlü ordunun varlığı önemli. TSK: binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerleriyle/ asil milletimizin sevgisi / güveni ve duasından aldığı ilhamla, aklın ve bilimin ışığında, anayasa çerçevesinde, yasalar ve Sn. Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde, görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.