Kovid-19 ile mücadelede en etkili silah durumunda olan aşılama çalışmaları sürerken, aşılamaya karşı olanlar, bağışıklığın gerçekleşmesini tehdit oluşturuyor.

ABD’de Washington, D.C. merkezli bir danışmanlık şirketi olan Gallup tarafından yayımlanan küresel bir anketin sonuçlarına göre, 1,3 milyar yetişkin, kendilerine bedava olarak önerilse bile yeni tip koronavirüs aşısı olmayacağını bildirdi.

1,3 MİLYAR KİŞİ REDDETTİ

Geçen sene 117 ülkede 300 binden çok kişiyle yapılan ankette, dünya genelindeki yetişkinlerin yüzde 68'inin kendilerine bedava olarak aşı önerebildiklerini gözler önüne serdi. Ankete katılanların aşağı yukarı yüzde 29'u aşıyı reddedeceğini, yüzde 3'ü ise kararsız bulunduğunu belirtti. Aşıyı reddeden insanların oranı sebebiyle aşılanan insan sayısı, uzmanların yüzde 70 ile yüzde 85 arasına düştüğünü öngördüğü kovid-19'a karşı sürü bağışıklığı için gereken aralığın altına düşüyor.

Gallup tarafından oluşturulan 2020 Dünya Anketi, tarihi salgın sene süresince insan hayatının nasıl değiştiğini de dikkate alarak, geçtiğimiz sene kendi türünde oluşturulan en büyük çalışma olarak öne çıktı. Fakat sonuçlar, 2021'in ilk birkaç ayında yapılan aşılama kampanyalarının, aşıya yönelik tutumların nasıl etkileyebileceğine dair bilgilere sahip değil. Yine de anket, tutumların nasıl değişebileceğine ve aşılama dürtüsünün en zor olabileceği zamana dair bir anlık görüntü sunuyor.

Örneğin, ABD’de anketin yapıldığı aşıyı reddetme oranı yüzde 53 ile önemli ölçüde daha yüksekti. 2020 Dünya Anketi'nden sonraki aylarda toplanan yurtiçi anket verileri, ABD'nin Covid-19 aşısına ısınmaya başladığını gözler önüne serdi ve ABD’lilerin yüzde 74'ü, Mart ayında yapılan ulusal bir Gallup anketine ABD Besin ve İlaç tarafından yetkilendirilmiş bir aşı amacıyla sıraya gireceklerini ifade etti.

GÜNEY ASYA ÜLKELERİNDE RET ORANI DÜŞÜK SEVİYEDE

Bununla beraber, 2020 Dünya Anketi’nde Güneydoğu Asya ülkelerinde aşı reddinin son derece düşük bulunduğu görüldü. Myanmar’da çalışmaya katılanların 96'sı aşı olmak istediğini ifade etti ve sürü bağışıklığı amacıyla en yüksek eşik tahminini aşan tek ülke oldu. Myanmar'ı yüzde 87 ile Nepal, yüzde 85 ile komşusu Tayland ve yüzde 84 ile Laos ve Kamboçya izledi.

EN FAZLA RET KAZAKİSTAN'DAX

Fakat bu, aynı tutum Doğu Avrupa'da ve çok sayıda Sovyetler ardından cumhuriyette görülmedi. Dünyadaki en düşük aşı isteğinin Kazakistan olduğu meydana çıktı. Bu ülkede ankete katılanların yalnızca yüzde 25'i bedava aşı alacaklarını belirtti. Aşı olacağını söyleyenlerin seviyesi Macaristan'da 30, Bulgaristan’da yüzde 33'te kaldı. Koronavirüs aşısı uygulayan ilk ülke olan Rusya'da ise 2020'de yalnızca ankete katılanların yüzde 37’si koronavirüs enfeksiyonunu önleyebilecek bir aşı yaptırmaya istekli bulunduğunu ifade etti.

1,7 MİLYAR KİŞİ KOVİD NEDENİYLE İŞİNE ARA VERDİ

Öte yandan, Gallup’un anketi, koronavirüs salgını bütün dünyadaki ekonomileri kapatırken 2020'de 1,7 milyar erişkinin geçici olarak çalışmayı bıraktığını da meydana koydu. Yetişkinlerin yüzde 53'ü, küresel sağlık krizi sebebiyle işlerinde çalışmayı bir süre bıraktıklarını bildirdi.

Buna göre Afrika ülkesi Zimbabwe, işçilerinin yüzde 79'unun çalışma hayatında koronavirüs sebebiyle en yüksek oranda kesinti yaşandı. Filipinler ve Peru’da sırayla yüzde 77 ve yüzde 75 seviyesinda ekonomik hayat duraksadı. Fakat, Alman işçilerin yalnızca yüzde 6'sı bir süre çalışmayı bıraktıklarını bildirdi. Her 10 işçiden birden daha azının iş bırakma yaşandığı başka ülkeler yalnızca Avusturya ve İsviçre oldu.

FİLİPİNLERDE YETİŞKİNLERİN YÜZDE 64'Ü İŞİNİ KAYBEDERKEN İSVİÇRE'DE BU ORAN SADECE YÜZDE 3

Bununla birlikte, Filipinler ilaveten pandemi çağındaki genel iş kayıpları listesinin başında yer aldı ve çalışanların yüzde 64'ü işini kaybetti. Zimbabwe, işçilerinin yüzde 62'sinin işlerini kaybetmesiyle üçüncü sırada yer aldı. Yine, başka uçta varlıklı bir Avrupa ülkesi yer aldı. İsviçrelilerin yalnızca yüzde 3 işini kaybetti.

Genel olarak, dünya genelinde koronavirüs kriziyle istihdam edilen her üç şahıstan biri kendilerini işsiz bulduklarını bildirdi. Sekiz ülkede, işçilerin yarısından çoğu işini kaybetti. Çok sayıda insanla ölçüldüğünde, Hindistan 400 milyon işgücünü içeren yüzde 53'lük iş kaybıyla dünya genelinde en çok etkilenen ülke oldu. ABD'de ise iş nüfusun yüzde 13'ü kapsayan 30 milyon kişi işini kaybetti.

Diğer taraftan Gallup, "Anket esnasında iş olanların yarısı, kornavirüs salgını sebebiyle işverenlerinden normalden daha az para aldıklarını ifade etti. Bu aşağı yukarı 1,6 milyar yetişkin manasına geliyor" şeklinde konuştu.