Vücudun bağışıklık sistemi organları olan kemik iliği, dalak, timüs bezi, lenf düğümleri ve bağırsaklar bağışıklık hücrelerinin üretimi için A, D ve B 12 vitaminleri ile çinko mineraline ihtiyaç duyar. Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir bu elzem olan vitamin ve minerallerden çok zengindir. Yetersiz süt ürünleri tüketimi bağışıklık sisteminin zayıflamasını kolaylaştırır, virüslere karşı savunmasız kalmamızı sağlar. Bu nedenle her gün 1 su bardağı süt, 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı kefir ve 2 dilim beyaz peyniri düzenli olarak yememiz tüm viral hastalıklardan korunma adına önemli. Süt ve süt ürünleri sağlığın sürdürülmesi için en değerli protein kaynaklarının başında gelir. Bu ürünler protein yanı sıra kalsiyum, fosfor, çinko mineralleri, A, B1, B2, B6, B12, D, E, K vitaminleri ve niasin olmak üzere birçok besin öğesini içerir. Yeterli miktarda süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketilmesi kalp-damar hastalıkları, inme, tansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, kolon kanserinden korunma ve kilo alımını önlemede de önemlidir.

Gelişen teknolojiyle birlikte süt ürünlerinin protein içeriği artırıldı, bazı vitaminlerle zenginleştirilmiş yüksek proteinli ürünler raflarda ve mutfaklarımızda yerlerini almaya başladı.

PROTEİN KİLO VERME SÜRECİNİ DESTEKLER

Kilo verme sürecini doğru ve etkili bir şekilde yönetmek için protein alımı büyük önem taşır. Yaşamın devamı için temel makro besin öğelerinden proteinler kas kütlesini geliştiren, vücutta onarım, büyüme ve kemik gelişimini sağlayan bileşenlerdir. Yeterli ve kaliteli protein alımı insülin duyarlılığının iyileştirilmesine, yaşlanmayla gelişen kemik rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 15'ini proteinler oluşturur.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı bir kişi için günlük alınması gereken protein miktarı kilo başına günlük ortalama 0.8-1 kilogram olarak öneriliyor. Süt ürünleri günlük protein ihtiyacının karşılanmasında en değerli besin gruplarıdır. Süt ve yoğurda ulaşım kırmızı ete göre hem kolay hem de daha ucuzdur. O nedenle spor yapanlar, sağlıklı yaşamda kas kütlesini korumak isteyenler ve zayıflarken kas kaybının olmamasını isteyenler için proteinden zenginleştirilmiş süt ürünlerini tüketmek fizyolojik olarak etkilidir.