İsrailBirleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan iş birliğine dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Gelen bilgilere göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan, geliştiriciliği İsrail tarafından gerçekleştirilen bir casus yazılım vasıtasıyla onlarca gazeteciye ait cep telefonunu hackleyerek içindeki bilgilere ulaştı.

Kanada'daki Toronto Üniversitesi içinde yer alan Citizen Lab adlı bir araştırma merkezinin sunduğu rapora göre, İsrailli NSO Group adlı bir şirket tarafından üretimi yapılan ve hükümetlerin sadece suçluları ve teröristleri izleyip takip etmek üzere kullanılan Pegasus adlı bir casus yazılımla, şimdiye kadar tamamı El-Cezire'de çalışan toplam 36 basın mensubunun telefonlarına sızıldığı ortaya çıktı.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'DEN HACKERLAR DEVREYE GİRDİ

Citizen Lab raporua göre, El-Cezire'de çalışan 18 personelin NSO Group operatörlerine bağlantı gerçekleştiren dört adet farklı "küme" tarafından hacklendiği ortaya çıktı. Gelen bilgilere göre bu işlemi, Suudi Arabistanlı kod adı "Monarchy " olan bir operatör gerçekleştirdi.

Rapora göre ek olarak, BAE için hizmet eden, kod adı "Sneaky Kestrel" olan başka bir operatör ise, toplamda 15 ayrı telefonda casusluk yaptı. Bu kullanıcıların saldırıları koordine ettiği belirtildi. Araştırmacılara göre diğer iki NSO müşterisi de sırayla 3 El-Cezire çalışanına ait cep telefonlarını hacklendi, fakat saldırıların sorumlusu olarak belli bir hükümet gösterilemedi.

GİZLİCE FOTOĞRAF ÇEKİYORLAR, KAYIT ALIYORLAR

Yine aynı rapora göre, casus yazılım vasıtasıyla telefonda yer alan kayıtların gizli bir şekilde alındığı ifade edildi. Bu doğrultuda casuslar, telefondaki kamera ve mikrofonu gizli bir şekilde kullanarak fotoğraf çekebiliyor, istedikleri bütün görüşmeleri kayıt altıan alabiliyor, konum takibi yapabiliyor ve kurbanın bütün şifrelerine erişim sağlayabiliyor.

Cemal Kaşıkçı'yı da aynı şekilde izlemişler

İddiaya göre, öldürülmeden kısa bir zaman önce Cemal Kaşıkçı'ya ait haberleşmelerin gözlemlenebilmesi için Suudi Arabistan tarafı, İsrail'e ait aynı casus yazılım sistemini kullanarak gazeteciyi takip etti.