Geçtiğimiz gün Moskova'da düzenlenen zirvede Ermenistan ve Azerbaycan ülkelerinin dışişleri bakanları bir araya geldi. 11 buçuk saat süren toplantının ardından iki ülke arasında 12 saatlik bir ateşkes ilan edildi. Ateşkesin amacı, ülkelerin esir düşen askerlerinin ve cenazelerinin teslim edilmesiydi.

ERMENİSTAN, ATEŞKESİN İLK SAATLERİNDE SALDIRIYA GEÇTİ

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ateşkesin ilk saatlerinde Ermenistan'ın saldırı gerçekleştirdiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

Savaş alanında elde ettiğimiz başarılar bize diplomatik alanda da başarı sağladı. Bunlar anlaşmanın 3'üncü ve 4'üncü maddelerinde yer alan ifadelerdir. Ermenistan çözüm için temel ilkelerin yeniden teyit edilmesine zorlandı. Ateşkes sağlandıktan sonra derhal yapıcı müzakerelere başlanılması yükümlülüğünü üstlendi. Ermenistan son 1 yıldır bundan imtina ediyordu. 'Dağlık Karabağ Ermenistan'dır.' demekle müzakere sürecinden çıkmışlardı.

Müzakerenin tarafları Ermenistan ve Azerbaycan'dır

Müzakerelere Dağlık Karabağ'ın sözde Ermeni yönetiminin de katılmasını şart koşuyorlardı. Dünkü anlaşmada müzakere sürecinin formatının değişmez olarak kaldığı teyit edildi. Müzakerenin tarafları Ermenistan ve Azerbaycan'dır. Ermenistan kendi güvenceleri için uluslararası gözlemcilerin, uluslararası kuruluşların bölgeye gelmesini istiyordu. Biz ise buna karşı çıktık. Bu konu ancak Ermenistan ordusunun çıkarılmasından sonra konuşulabilir.

Ermenistan, yükümlülüklerini ciddi şekilde yerine getirmeli, müzakere sürecine tam ciddi şekilde dönmeli, gerçek adımlar atmalıdır. Müzakerelere göstermelik olarak katılıp ciddi adımlar atmazlarsa askeri operasyonların yeniden başlama riski her zaman var.