Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ'daki 30 senelik hasretin bu gece yarısından itibaren sona erdiğini açıkladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yenilgiyi kabul ederek ortak bildiriyi imzaladı, "Başka çarem yoktu." ifadelerini kullandı.

Dağlık Karabağ'ın özgür kalmasının ardından halk sokaklara döküldü, Türk bayrakları havalandı, yurdun dört bir yanında kutlamalar başladı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ anlaşmasının maddelerini okudu. Peki Karabağ anlaşmasında hangi maddeler yer alıyor? Ateşkes ne kadar sürecek?

Aliyev, Karabağ anlaşması maddelerini okudu!

Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan ortak bildiri imzaladı. Gece 00:00'dan itibaren başlayan ateşkesi duyuran Aliyev, hem kendi halkına hem de tüm dünyaya bildirinin maddelerini okudu. Aliyev, 15 Kasım tarihinde Kelbecer'in, 20 Kasım tarihinde Ağdam rayonunun ve 1 Aralık'a kadar da Laçin'in Azerbaycan'a teslim edileceğini duyurdu.

Rus barış güçleri Karabağ'da 5 yıl boyunca kalacak

Laçin koridoru ve Karabağ temas hattı bölgelerinde Rus barış gücüne mensup hafif silahlı askerlerden 1960, zırhlı personel araçlarından ise 90 adet konuşlandırılacak. Aliyev ayrıca Rus barış güçlerinin bölgede 5 yıl boyunca kalacağını ifade ederek taraflar aksini istemediği müddetçe bu sürenin uzayabileceğini de söyledi.

Anlaşmada Türkiye de yer alıyor

Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye'nin de anlaşma gereği bölgede yer aldığını duyurarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği desteklerden ötürü teşekkür etti. 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan kendi isteğiyle imzaladı

Dağlık Karabağ bölgesinde 27 Eylül 2020 tarihinden bu yana 300 civarında yerleşim yerinin kurtarıldığını belirten Aliyev, bu hamlelerin Ermenistan'a büyük zarar verdiğini, bu sebeple Paşinyan'ın bildiriyi imzalayıp teslim olmaktan başka şansı olmadığını söyledi.