Firmalar girdi maliyetinin artmasıyla çareyi ürünlerin gramajını düşürüp fiyatı aynı, hatta daha fazla tutarak geçinmeye çalışıyor. Döviz kurundaki dalgalanmalardan en çok etkilenen paketli ürünlerin hemen hemen her gün fiyatı artarken gramajı azalıyor. Hal böyleyken vatandaşlar, "Eskiden aldığım ürünler daha fazla değil miydi?" sorusuyla baş başa kalıyorlar. Özellikle çerezler, yemişler ve hemen hemen tüm paketli ürünler bu kaderi yaşıyor. 

HUKUKİ OLARAK CEZASI YOK

2018 yılında patlama yapan gramaj oyununda fiyatı sabit tutan, hatta arttıran ancak ürünün miktarını azaltan firmalar, tüketicilerin şikayetleriyle arka arkaya yakalanmaya başladı. Ancak bu çeşit bir hilenin hukuki olarak bir cezası yok.

 

TÜKETİCİLER FOTOĞRAF ÇEKİP ŞİKAYET EDEBİLİR

Gramajlarda ufak bazlı kesinti yapıp etikete fiyat yansıtmamanın bir yaptırımı var. Taklit ve tağşiş yoluyla gıda ürünleri başta olmak üzere yapılan bu sahtekarlığın sonucunda uygulanacak olan yaptırım, yeni yasa taslağıyla ağırlaşacak.

Tüketiciler, etiket hileli bir ürün gördüklerinde yalnızca fotoğraf çekerek durumu şikayet edebilir.

TÜKETİCİLERİ DOLANDIRIYORLAR

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, etiket hileleriyle alakalı olarak şu yorumu yaptı:

"Bunlar; hile, kasti aldatma ve hata olarak yapılıyor. Fiyat aynı ama gramajı düşüren firma kasti aldatma yapar. Cezası yok ama bir ahlak sorunu. Gramajı azalttığı halde, etiketi yeni gramaja göre yenilemezse burada hile yapılmış demektir ve cezası vardır, yasal yollara başvurulmalıdır. Birkaç gram da olsa çalıp kar etmeye çalışırken, tüketiciyi dolandırmış oluyorlar" dedi.