Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, Türkiye'nin uzay çalışmalarıyla ilgili bundan sonra ne yapılacağı, çalışmaların ne aşamada olduğuna ilişkin bir soru önergesini yanıtladı.

DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, soru önergesinde Milli Uzay Programı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 Şubat 2021'de kamuoyuna tanıtıldığını hatırlattı.
 
Ekmen, bu tanıtımda Erdoğan'ın Milli Uzay Programı kapsamındaki 10 hedefi açıkladığını, ilk hedefin gerçekleşme tarihini de 2023 yılı olarak ilan ettiğini söyledi. “2024 yılına girdiğimiz bu günlerde program hedeflerinin ne aşamada olduğu kamuoyu tarafından merak edilmektedir” diyen Ekmen'in önergesinde yönelttiği sorulardan bazıları şunlar oldu:

'Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek' hedefi başarıya ulaştı mı? Ulaşmadıysa hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır? 'Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak' hedefi hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır? 'Uzay havası ya da meteoroloji olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak' hedefi hangi aşamadadır ve ne zaman gerçekleştirilmesi planlanmaktadır?

İLK TÜRK ASTRONOTLA ÖNEMLİ BİR EŞİK GERİDE KALDI

Kacır'ın önergeye verdiği cevapta ilk Türk astronotun 19 Ocak 2024'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildiği belirtilerek “Böylece ülkemiz ilk kez insanlı uzay operasyonlarında yer alarak bu alanda önemli bir eşiği geride bırakmaktadır” dedi.

Gezeravcı henüz uzaydayken gelen cevapta şu ifadelere yer verildi. "Yaklaşık iki hafta sürecek bu tarihi görev içerisinde önemli üniversite, enstitü ve kurumlarımızın bulunduğu 13 deney astronotumuz tarafından uzay ortamında gerçekleştirilecek ve deney çıktıları bilim camiasına önemli katkı sunacaktır. Uzay ekonomisinden pay almak için çalışmalarını son 20 yıldır artırarak sürdüren ülkemiz, bu çabalarının ilk karşılığını almıştır."
 
AY PROJESİ İÇİN TASARIM VE GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kacır'ın cevabında Ay'a ilk uzay aracını göndermeyi hedefine koyan Ay Projesi'ne de vurgu yapıldı. Cevapta, “Milli Uzay Programı kapsamındaki Ay Projesi için gerekli yerli ve milli Hibrit İtki Sistemi (HIS), uçuş bilgisayarı ve çeşitli yerli uydu ekipmanları tasarım ve geliştirme çalışmalarına devam edilmektedir. Böylece, gözlem ve haberleşme uydu projelerinde elde edilen bilgi ve tecrübe Ay Projesi'ne taşınacaktır" denildi.
 
ÖNCELİKLİ HEDEF: UZAY LİMANI KURMAK

Uzay Havası Uygulama Merkezi (UHUM)'un 2024 yılı içerisinde kurulmasının öngörüldüğü ifade edilen cevapta şu planlamalara da yer verildi: “Öncelikli hedeflerimiz, uzaya uydu sistemleri götürebilecek roket sistemleri vasıtasıyla uzaya bağımsız erişim sağlamak ve uzay limanı kurma projesidir. Önümüzdeki dönemde insanlı uzay araştırmaları, uzay keşifleri, uzay istasyonları gibi bütün değer zincirinde daha fazla rol üstlenebilmek amacıyla Türk sanayi ve teknoloji ekosisteminin güçlü şekilde desteklenip yönlendirilmesine devam edilecektir.”
#10