Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV canlı yayınında katıldığı programda TOGG ile ile ilgili yeni açıklamlarda bulundu.

Erdoğan, TOGG'la iligili soru üzerine, "Biz seçenekler sunuyoruz, sadece otomobilde değil renklerde de seçenekler var. Kapadokya'sından tut, Oltu'suna kadar ama bir tek eksik bıraktılar, Karadeniz. Yeşilin olmadığı bir seçenek olamaz, çalışmalar yapacaklar." ifadelerini kullandı.

Cumhuraşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Her şeyden önce orası fabrika değil mi? Burası fabrika, Togg burada üretilecek. Tüm mühendisleri, işçileri onlarla bir resim çektirdik, 1300 kişi ve ardından fabrikayı gezdik. Fabrikada her şey robotik yani tabandan tepeye. Şuanda bütün kaynak sistemleri robotik işlemlerle yapılıyor. Tabi insan bunu görünce iftihar ediyor, Rabbim bizlere bunu nasip etti, bugünlere ulaştık. Fiyat filan şimdiden başladılar sormaya, başından beri söylediğimiz bir şey var.

TOGG'A YENİ BİR RENK GELİYOR

Togg satışa sunulduğunda rekabetçi olacak, piyasaya çıktığı anda kendi sınıfındaki araçlarla fiyat konusunda yarış edebilecek. Sayın iş adamlarıyla oturacağınız ve Mart ayından önce fiyat tespitini yapacağız. A'dan Z'ye her şeyini o zaman konuşacağız. Bir elektrikli araç var önümüzde, tabi bunu teşvik etmek ve halkımıza sevdirmek bizim için önemli bir maharet olacak. ÖTV indirimi zaten elektrikli araçlara yapılmıştı, şimdi yeni düzenleme ile kw 1600'ü geçmeyen araçlara için ÖTV oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Biz seçenekler sunuyoruz, sadece otomobilde değil renklerde de seçenekler var. Kapadokya'sından tut, Oltu'suna kadar ama bir tek eksik bıraktılar, Karadeniz. Yeşilin olmadığı bir seçenek olamaz, çalışmalar yapacaklar. Eşim kırmızıyı beğendi, dolayısıyla biz kırmızı alacağız. İkinci bir teklif de İlham Aliyev'den geldi, 2 araba istiyorum dedi. Ya Honda'dan ya da Hyundai'den bir beyin daha aldılar. Eleman sayısı da artacak. 4,8 saniyede 0'dan 100 kilometreye ulaşabiliyor.

MUHALEFETE 'HİZMET' TEPKİLERİ

Ben bu zatı muhatap almaktan artık utandım ama onda utanma yok, tabi ortağı da öyle. Fabrika nerede? diyor işte fabrika, Otomobil nerede? diyor işte otomobil. Muhalif medyada takip etti ve takdir etti. Eser dersin, eser ortada. Bunun yanında üretilen otomobil dersin otomobil var. Gözü var görmez, kulağı var duymaz, dili var hakkı söyleyemez çünkü onların kalpleri mühürlüdür. Şimdi de biz satamazsınız dedik diyorlar, bizim onlara verecek cevabımız var da vaktimiz yok. Bu kadar fabrikalar açtık, okullar, hastaneler yaptık. Kendisi SSK'da genel müdürken, ölüleri bunlar rehin aldılar. Savaş Ay'ın bir yayını var vardı ya. Bay Kemal'in SSK'da müdürlük döneminde kan revan içinde kalan çocuk, bunu unutamıyorum. Sen busun! Şimdi diyor ki bu kadar para ödeyeceksiniz, bak ben ekonomistim.

SAĞLIK SİSTEMİNDE TARİHİ DÖNÜŞÜM

Böyle yalan böyle körlük olamaz. Sen SSK'da genel müdürlük yaptın. Ben Kasımpaşa'da doğup büyüdüm, SSK Okmeydanı Hastanesi'ne muayeneye gelirdik. Oralardaki kavgalar gürültüler ve Bay Kemal SSK'da genel müdürken o hastanelerin hali rezaletti. Bir arkadaşımızın eşi o hastanede doğum yaparken öldü ve vermediler, rehin aldılar. Bu Kılıçdaroğlu utanmadan sıkılmadan hala şehir hastanelerimize laf atıyor. Gurur duy be!

Biz bu yatırımları yapmamış olsaydık, pandemiden çok kötü zararla çıkardık. Az zaiyatla çıkmamıza fırsat verdi. 4 ana unsur üzerinde Türkiye'yi yükselteceğiz dedik. Eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Arkasından tabi ulaşım, enerji, tarım, dış politika ile işi güçlendirdik. Bunların detayına girmeye gerek var mı? Türkiye alt yapısı olmayan bir ülkeydi.

TAHIL KORİDORUNDA KRİZ NASIL ÇÖZÜLDÜ?

Her ikisiyle de bir defa görüşmeyi arzu ettiğimiz anda 24 saati bulmadan görüşüyoruz. Gerek Putin ile gerek Zelenski ile müzakere etme fırsatı buluyorum. Sağolsun bugüne kadar ne Putin'den ne Zelenski'den olumsuz yanıt almadım. Bizden talepleri oldu, elimizden geldiğince olumlu yanıt veriyoruz.

Ben şimdi Avrupa'ya samimi oluyorum, diyorum ki yanlış yapıyorsunuz. Rusya gibi bir devletin başına siz her yerde böyle olumsuz yaklaşımlar sergilerseniz, o da kendi tavrını kendini ezdirmeden koyacaktır. Dünyada saygın 3-5 ülkeden biri olacaksınız ve kalkıp böyle saldırılara da evet diyeceksiniz.

Sayın Putin'in yaptığı bu. Aynı durumda kendisiyle bunları konuşurken bu yaklaşımlarımı da gördüğü için S-400 konusunda da yaklaşımımızı gördüğü için kendisi sağolsun dün aradım bugün de tahıl koridorunu açtılar.

Tahıl koridorunda Afrika ülkelere öncelik verilmesine karar verdik. Cibuti, Somali, Sudan'ın durumu hiç iyi değil. Başka hangi az gelişmiş ülkelerde sıkıntı varsa buralara nakliyeyi gerçekleştireceğiz.

"SİNOP'TA YENİ BİR 4 ÜNİTELİ NÜKLEER SANTRAL AÇACAĞIZ"

Almanya yenilebilir enerjiye geçeceğiz demişti. Nükleer enerjilerimiz devrede tutma gayreti içerisindeyiz dediler. Kömür santralini kapatıyoruz dediler. Dedim ki yanlış yapıyorsunuz. Doğal gaz kriziyle birlikte Almanya yeniden termik santralle döndü. Biz ise hepsini yapıyoruz. Bizde hem termik santralimiz var hem 2023'ün sonlarında Akkuyu Nükleer Santrali'ni açacağız. Sinop'ta yeni bir 4 üniteli nükleer santral açacağız. Bunların her birinden yüzde 10 enerji temini sağlayacağız. Akkuyu bize 4800 megawatt enerji sağlayacak.

ELİNDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ VAR. NE YAPIYORLAR ORADA?

SSK'yı yönetemeyen bir cahil kalkıp koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni nasıl yönetecek. Elinde büyükşehir belediyeleri var. Ne yapıyorlar orada? Çok yalancı bunlar. Ben belediye başkanıyken Tuzla ileri biyolojik tesisi kurduk. Şimdi buranın açılışını yaptılar. Bunlar izan, insaf yok maalesef.

Gaz merkeziyle ilgili olarak sayın Putin ile yaptığımız görüşmeden Enerji Bakanlığımız kapsamlı bir çalışmayı yapıyorlar. En yakın merkez olarak şu an itibarıyla Trakya bölgesi görülüyor ve oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak. Çalışmaları arkadaşımız başlattılar.

TÜRKİYE'DE GAZ MERKEZİ İÇİN SON DURUM NE?

Bakanlığımız kapsamlı çalışmayı yürütüyor. Trakya bölgesi şuan görünüyor, oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak. Çalışmayı arkadaşlarımız başlattılar, biz enerji merkezi olma yolunda adımlar atıyoruz. Belli bölgelere bunu dağıtmak durumundayız. Azeri gazıyla alakalı da petrol ve gaz hatları da var. Son Azerbaycan'a gidince İlham beyle bunu etraflıca görüştük. Ayrıca depolama tesisleri kuracağız. Sıvılaştırılmış gaz terminalleri kuracağız. Burada malum biz göreve geldiğimiz Türkiye'nin ne sismik araştırma gemisi vardı, ne sondaj gemisi vardı.

(Karadeniz gazı) BOTAŞ, gazı ulusal sisteme bağlamak için kara boru hattını bu ay içerisinde tamamlayacak.

"KANUNİ VE YAVUZ EŞ ZAMANLI ÇALIŞIYOR"

Karadeniz'deki gaz keşfi bize ayrı bir güç katacak. Malum biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin ne sismik gemisi ne sondaj  gemisi vardı. Berat Bey'in bakanlığı döneminde ilk gemiler alındı. Biz hem Akdeniz'de hem Karadeniz'de bu araştırmaları yapacağız. Biz bu gemilerle başka ülkelere de gidip sondaj çalışmaları yapabiliriz. O ülkelere ya da 3. ülkelere bu gazları satma şansımız var. Böyle teklifler de geliyor.

Sakarya gaz sahasında 540 milyar metreküplük bir keşfimiz var. Gazı 2023'e yetiştirmek için şu anda ekiplerimiz yoğun bir çalışma içinde.

Tuna-1 kuyusu, TANAP, Mavi Akım bir noktada bütünleşiyor. Kanuni ve Yavuz eş zamanlı çalışıyor. İlk etapta 40 milyon metreküp gaz üreteceğiz. Fatih Sondaj Gemisi şu anda Çaycuma-1 dediğimiz arama kuyusunda çalışmaya başladı. Buradan İnşallah bir müjde bekliyoruz.

"UYUŞTURUCU BARONLARINA ZEMİN AÇIYORSUN"

ABD'deki bu 8 saatlik kayboluşunun gizemini yavaş yavaş aydınlığa kavuşturuyor. Kılıçdaroğlu kendisine ezberletilenleri konuşuyor. Siyasi hayatı yalan, şaibe, iftira ve çarklarla dolu Bay Kemal ülkesine ben Atatürk'ün partisiyim diyerek gizlemeye çalışıyor. Bizim silahlı kuvvetlerimize hakaret ettiler. Maalesef Türkiye Cumhuriyeti devletini uyuşturucu kaçakçılığı ile cari açığı kapattığı iftirasını attılar. Böyle densizlik olur mu? Biz terörle mücadele ediyoruz. Yaptığımız yatırımlar ortada. Utanmadan bu iftirayı atıyor. Varsa elinde bir delil çıkarsan bunu konuşursun. Yüzlerce insan uyuşturucudan içeride. Sen şimdi uyuşturucu baronlarına zemin açıyorsun. Senin içinde içenler var. Onlar ortada. AK Parti iktidarına bu yakıştırmayı yapamazsın. Güneydoğu'da yaptığımız mücadele hep uyuşturucu kaçakçılığı ile.

"SAYIN BAHÇELİ İLE SEÇİME GİRECEĞİZ"

Bunlar Millet İttifakı diyerek millete ihanet ediyorlar. Onun adı millet değil illet ya da zillet. Bizim ise 'cumhur'dan kaynaklanarak Cumhur İttifakı. Yakında o zillet ittifakı dağılacak. Ömrü fazla değil onların. Bir kere renkleri başka bunların. Ama Cumhur İttifakı olarak bizim böyle bir derdimiz yok. Türkiye Yüzyılında sayın Bahçeli ile beraberiz, Togg'un açılışında beraberiz ve beraber de seçime gireceğiz. Cumartesi Gaziantep'te açılışlar yapacağız, ayrıca kadınlar ve gençlerle bir program yapacağız.

CHP'Lİ VEKİLLERİN MAHKEME BASKINI

Bunlar ahlaksızlığını kanun tanımazlığın hukuk devletini hiçe saymanın en büyük örnekleridir. Bey Kemal bunları savunuyor. Çünkü o da aynı karaktere sahip. Bunlar cibiliyet itibariyle sıkıntılı. Adalet Bakanlığı gerekli tahkikatı yapıyor. Bunların dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor. Atatürk'ün partisi diyerek Atatürk'ün ruhu da sızlattı bunlar. Herhalde Atatürk şu anda sağ olmuş olsaydı bunları kapının önüne koyardı. Ama Bay Kemal de bu karakter ve hukuk anlayışı yok. Biz bunun gereğini yargıya bırakıyoruz. Genel başkanı hakim ve savcıları tehdit ederse, milletvekili de böyle yapar.

"AİLE YAPISINI BOZMAKİ LEKE SÜRMEK KİMSENİN HADDİNE DEĞİL"

Güçlü milletler güçlü ailelerden teşekkül eder. Biz bir defa kadim medeniyetimiz bir gereği olarak güçlü ailelerden oluşan bir milletiz. Bu milletin aile yapısını bozmak leke sürmek kimsenin haddine değildir. Onun için Cumhur İttifakı olarak ailenin saygınlığını ortaya koyacağız. Aile yapımızı her türlü sapkınlıktan koruyacağız. Vatandaşlarımız yürüyüşlerle haklı taleplerini dile getirdiler.

BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE

1 metrekarelik bez parçası öyle mi Bay Kemal. Şimdi bu ara başörtülü bayanları alıp onlara rozet takıyor. Bu seçimde birkaç başörtülü aday da çıkarırsa hiç şaşırmayın. Anayasa değişikliği yapalım kaçma. Bu değişikliği bu işi sağlama bağlayalım. Arkadaşlara gidin hepsini ziyaret edin, alın bilgileri dedik. Sayın Ecevit'in Merve Kavakçı'yı Meclis'ten atmak için yaptığı konuşmayı gördük biz. 'Şu kadına haddini bildirin' diyen bu değil miydi. Başörtüsü ve aile ile ilgili anaysa teklifimiz Meclis'e sevk edilme aşamasına geldi. Başörtüsünün CHP'nin takiye siyasetine malzeme olmasında kurtaracağız. Netice aldık aldık, alamazsak referandumu konuşmamız lazım. Bakalım millet ne diyecek.

Bir gece rüyasını gördü herhalde başörtü meselesini ortaya attı. Bizim artık başörtülü hakim, savcımız, valilerimiz, kaymakamlarımız var. Devletin her kurumunda başörtülü hanım kardeşlerimizi görmek mümkün. Bütün mesele yaklaşan seçimlerde ne kadar oy devşirebilirim.

MİLLİ MUHARİP UÇAK İÇİN TARİH VERDİ

Son uzun menzilli füze testimiz savunma sanayimizin geldiği yeri göstermesi açısında çok önemli. Son yaptığımız Tayfun testi Yunanları çıldırttı. Devam eden bir süreçte onun mesafisini 561 km'den daha da uzatmak istiyoruz. Atina bunun menzili içerisinde diye Yunanlıları ürkütmeyi başladı. Cenk ve Gezgin gibi daha nicelerinin müjdelerini zamanı geldiğinde vereceğiz. Bun içerinde ve dışarıdan engellemelere rağmen savunma sanayimizi buralara getirdik. 2023 yılında milli muharip uçak hangardan çıkacak. Hürjet, Kızılelma şu anda hızla devam ediyor.

"TAYFUN TESTİ YUNANİSTAN'I ÇILDIRTTI"

Son uzun menzilli füze testimiz savunma sanayiimizin geldiği noktayı göstermede çok önemli. Son yaptığımız Tayfun testidir. Tayfun testi Yunanistan'ı çıldırttı. Tayfun’un menzili 561 km falan. Menzili daha da uzatılacak! Cenk ve Gezgin füzeleri gibi nicelerinin müjdelerini vereceğiz. Biz savunma sanayiini engellemelere rağmen bu noktaya getirdik. 2023'de milli muharip uçak İnşallah hangardan çıkacak. Denizlerdeki gücümüzü perçinleyecek fırkateynimizin ilkini hizmete alacağız. Roketsan bünyesinde füze geliştirmeleri sürüyor. Yunanistan'ın izlediği tutum kabul edilebilir değil. Biz de eserlerimizle onlara cevabımızı vereceğiz. Yunanistan'ın aklını başına alması lazım.

"FAİZİ TEK HANELİ RAKAMLARA DOĞRU ÇEKİYORUZ"

Güçlendirilmiş Parlamenter Demokrasi diyorlar. Koalisyon hükümetler döneminde istikrar var mıydı, yoktu. Biz başkanlık sistemine ne zaman geçtik, Türkiye'ye istikrar geldi. Sağlıklı ekonomiyle yolumuza devam ediyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme. Şu anda en büyük büyüme dönemini yaşıyor. Önümüze enflasyonu çıkarıyorlar. Faizi tek haneli rakamlara doğru çekiyoruz. Yatırımda kamu bankalarımız teşvik edici olacaklar. İstihdam da ciddi sıçramayı yakaladık. İstihdamla üretim artacak. Üretim ihracatı tahrik edecek. İhracatla cari fazla yoluyla büyüme.

"KRİZLERİ YÖNETİRSİNİZ, BELİRSİZLİKLERİ YÖNETEMEZSİNİZ"

Örneğin istihdamda ciddi bir sıçramayı yakaladık. Yatırımla bu daha da artacak. İstihdamla birlikte üretim de artacak. Üretim ihracatı tahrik edecek. İhracatla birlikte cari fazla yoluyla büyüme. Bizim cari açığımız petrolden kaynaklanıyor. Putin ile yaptığımı görüşmelerde fiyat politikalarında daha olumlu adımlar atabileceğiz. Başkanlık sisteminde siyasi istikrar var, hızlı karar alma var, erkler arasında denge denetleme imkanı var. Bu kazanımlar bizim çok işimize yaradı. Krizleri yönetirsiniz, belirsizlikleri yönetemezsiniz. Belirsizliklere hazırlık yapmanız gerekir. Biz belirsizliklere hazırlandık, güçlüyüz, rahat konuşuyoruz.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

İsrail ile ilişkilerimizi seçim sonuçları ne olursa olsun ilişkilerimizi normalleştirmeyi sürdürmeyi istiyoruz. Büyükelçi atama kararı karşılıklı olarak açıklamıştık. Karşılıklı temaslar ilişkileri tüm alanlarda ilerletme düşüncemizi koruyoruz.

İLK EVİM İLK İŞ YERİM PROJESİ

Şuanda açıklanmış olan dev bir proje. Kuradan arsaları alanlar evlerini yapacaklar. Seçimden sonra da yeni bir hızla Türkiye Yüzyılına ayrı bir güç katacağız. 7 Kasım'da sona erecek arsa ve iş yeri başvurularımızın süresini inşallah 15 Kasım'a kadar uzatıyoruz.

BLOKZİNCİR KONUSUNDA HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

Kripto para alanındaki gelişmeler blok zincir teknolojisindeki yenilikleri karşımıza çıkardı. Biz bu yeniliğe kayıtsız kalamazdık. Geçen hafta İstanbul'da geniş katılımlı bir heyete konuşmam oldu. Bunla ilgili çalışmaları sempozyum paneller ile geliştirelim dedik. Elon Musk ile 1 senedir görüşemedik. Bu ara Twitter ile uğraştığı için olabilir.

"YÜZ YILIN İŞİNİ BİZ 20 YILA SIĞDIRDIK"

AK Parti Türkiye'ye 20 yıl iktidarda kalma rekorunu kırdırdı. Şu anda bunu Avrupa Birliği'nde yaşayan liderler kalmadı. Biz kendileriyle farklı mecralarda görüşme fırsatı buluyoruz. Bizimle birlikte yürüyen, bu süreç içerisinde bizimle olan dava arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Türkiye'nin hizmetine sunduğumuz her bir eserin ayrı bir anısı var. Yüz yılın işini biz 20 yıla sığdırdık. Hastanelerimizde şifa kaynağı olduk. Yollar ile uzakları yakın ettik. Konutlarla milletimize çatı olduk. İstihdam projelerimizde işsize iş olduk. Sosyal destek projesiyle fakir fukaraya aş olduk. 20 yıldır gülmeyen yüzleri güldürdük. Yaptığımız eserleri anlatmaya vakit yetmez.

Ayrıntılar geliyor..