Avrupa Birliği, Meriç Nehri üzerinden Türkiye'den yasa dışı yöntemlerle ülkeye geçmek isteyen göçmenleri durdurmak amacıyla 3 milyar euro harcayarak, Yunanistan sınırına dijital bir bariyer inşa etti.

Göçmen düşmanlığında sınır tanımayan Avrupa Birliğ (AB), yeni bir uygulamaya imza attı.

Yunan basınından Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre Avrupa Birliği, göçmenlere karşı 'dijital' sınır projesini yaşama geçirdi.

Yunan gazetesi, haberi 'Avrupa'dan göçmenlere "uzak durun" mesajı' diyerek açıkladı.

AB'DEN GÖÇMENLERE KARŞI YENİ ÇÖZÜM
Yapılan sistemle ile Türkiye ve Yunanistan arasındaki 200 kilometrelik sınırdan AB'ye yasa dışı yolardan göçmen girişinin engellenmesi amaçlanıyor.

Yıl sonuna kadar yaşama geçmesi beklenilen sistem kapsamında yalan detektörü ve sınır koruma polis botunun da yer aldığı ifade edildi.

Projenin aynı zamanda, otomatik gözetleme ağı ile nehirde ve karada vazife yapan devriyelerin projektör ve uzun menzilli akustik cihazları kullanarak göçmenleri sınıra yaklaşmadan caydırması öngörülüyor.

ABD-MEKSİKA SINIRINDAKİ DUVARIN BİR BENZERİ
Öte yandan ABD-Meksika sınırında yer alan beton duvarın bir aynısı olan yeni bir çelik duvar, Yunanistan ve Türkiye'yi ayıran Meriç Nehri süresince süregelen olarak sarfedilen geçiş noktalarını kapatıyor. Yakındaki gözlem kulelerine uzun menzilli kameralar, gece görüşü ve çoklu sensörler takılıyor. Daha sonra elde edilen veriler, yapay zeka analizi kullanılarak şüpheli hareketleri işaretlemek için denetim merkezlerine gönderiliyor.

Bölgenin sınır koruma şefi Dimonsthenis Kamargios, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, 'Neler olduğunu anlayabilmemiz amacıyla sınırın 'önünde' bir sınırımız daha olacak.' ifadesini kullandı.