Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'da doğalgaz fiyatlarını artırmıştı. Dün itibari ile yükseldiği yerden iniş trendine giren Avrupa'da dün günü megavatsaat başına 215 eurodan kapatan doğalgaz fiyatı, bugün yaklaşık yüzde 10 azalarak 194 euroya indi.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören nisan vadeli kontrat fiyatı, pazartesi günü 345 euroyla tarihi seviyeleri görmüştü.

Nisan vadeli doğalgaz kontrat fiyatı bugün megavatsaat başına 205 eurodan açıldı.

DOĞALGAZ MEGAVATSAAT BAŞINA 194 EURO OLDU

Fiyatlar, Türkiye saatiyle 11.30'da dünkü kapanış seviyesi olan 215 euroya göre yüzde 10 azalarak megavatsaat başına 194 euroya geriledi.

Rusya'dan doğalgaz alımının Avrupa tarafından yasaklanması ihtimali doğalgaz fiyatlarını yükseltiyordu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un 7 Mart'ta Rusya ile enerji tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesinin bilinçli bir karar olduğunu belirtmesi ve Rusya'dan enerji ithalatını savunması fiyatlarda gevşemeye neden oldu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in kış sonuna kadar yetecek LNG ithalatı yaptıkları yönündeki sözleri de Avrupa'da doğalgaz fiyatının düşmesinde rol oynadı.