Türk SİHA'lar, Suriye ve Libya'nın yanı sıra Dağlık Karabağ'da da büyük bir destan yazarak adından söz ettirmeyi başardı. Dünya ülkeleri, Türk TB2 Bayraktar SİHA'lardan satın almak için sıraya girerken, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üyesi Gustav Gressel, SİHA'lar hakkındaki korkularını anlattı. 

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) sitesine açıklamada bulunan Gressel, Türk SİHA'ların yakından incelenmesi gerektiğini, bunun Avrupa açısından kritik öneme sahip olduğunu açıkladı.

ERMENİ ORDUSU ÜSTÜN OLSA DA SİHA'LARLA BAŞ EDEMEDİ

ECFR'ye ait internet sitesinde, Gressel'in açıklamalarının yer aldığı bir yazı yayımlandı. Gressel, Dağlık Karabağ'daki savaşta SİHA'ların ne kadar etkili olduğuna değindi. Savaş öncesinde taktik düzeyde Ermenistan ordusunun, Azerbaycan ordusundan üstün olduğunu beyan eden Gressel, durumun İHA ve SİHA'larla tamamen değiştiğini dile getirdi. 

Destek kuvvetlerinin Ermenilere ulaşması engellendi

Yazıya göre İHA'lar önce Ermeni askerlerinin yer aldığı konumla beraber yedek kuvvetlerin yerleştirildiği yerleri tespit etti, ardından top atışları ile bombalayarak Ermeni savunmasını zayıf hale getirdi. Ardından İHA'lar, Ermeni yedek kuvvetlerin cepheye bağlanan yolu ve köprüleri kullanmamaları için yönlendirme yaptı. Bu bağlamda yollar ve köprüler yıkıldı. Bu şekilde Ermenilere gelen destek kesildi ve Azerbaycan ordusu dilediği gibi hareket etti.

Ateşkesten başka çareleri kalmadı

Dağlık bölgeler, Ermeni güçlerinin kolay savunma yapabileceği bir yerdi. Bu sebeple Ermeni ordusu, İHA'ların avantajını bu bölgelerde de kullandı. Şuşa'daki savaş, Ermenilere söz konusu topraklarda şanslarının olmadığını gösterdiğinde Ermeni ordusu dağıldı. Erivan yönetimi, ateşkes yapmaya mecbur kaldı.

TÜRK ASKERİ DANIŞMANLAR BÜYÜK ROL OYNADI

Azerbaycan'a verilen İHA'lar, taktiksel anlamda kusursuz kullanıldı. Geleneksel operasyonlarda İHA'ların yerleştirilme biçimleri muntazamdı. Söz konusu entelektüel yaratıcılık, Azerbaycan tarafının savaş tarzını geliştirdikleri bilinen Türk askeri danışmanlarına verilmeli.

SONUMUZ ERMENİLER GİBİ OLACAK

Avrupa'nın bu çatışmadaki askeri derslere dikkatli bir şekilde bakması gerek. AB ordularının pek çoğu, benzer savaşlarda Ermeni ordusu gibi sefil bir duruma düşecektir. Bu durum Avrupa'yı düşündürmeli, ayrıca endişelendirmelidir.