Frankfurt merkezli kurumun, geçtiğimiz yıl 1,3 milyar euro (1,4 milyar dolar) zarara uğradığı bildirildi. ECB'nin en son zarar açıkladığı 2004 yılında, kısmen dolar ve yendeki zayıflık nedeniyle 1,6 milyar avroluk kayıp yaşanmıştı.

ECB, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının enerji ve gıda maliyetlerini artırmasının ardından Temmuz 2022'de faizleri benzeri görülmemiş bir oranda artırmaya başladı. Enflasyonun soğuması ve euro bölgesi ekonomisindeki durgunluk karşısında Ekim ayından bu yana faiz oranlarını sabit tuttu ve gösterge mevduat faizini yüzde dört gibi rekor bir seviyede bıraktı. 

ECB'nin yıllarca süren krizle mücadelesi sonucunda biriktirdiği tahvillerden elde edilen faiz gelirlerinin de zararı önleyemediği bildirildi. Bu varlıklar uzun vadelere sahip ve borçlanma maliyetleri çok düşük olduğunda geri satın alınıyordu.

BİRKAÇ YIL ZARAR AÇIKLAMASI MUHTEMEL

Banka, "ECB'nin önümüzdeki birkaç yıl boyunca zarar açıklaması muhtemel ancak daha sonra bankanın sürdürülebilir kâr elde etmeye geri dönmesi öngörülüyor" dedi. Yapılan açıklamada mali performansın bankanın çalışmalarını etkilemeyeceğini de vurgulandı.