Ekosfer Derneği ATM’lerin elektrik tüketimi araştırmasının sonucunu açıkladı.

Açıklamaya göre, günde ortalama 12 kilovatsaat elektrik tüketen ATM’lerin ülke çapındaki yıllık tüketimi 230 milyon kilovatsaati geçtiği kaydedildi. ATM’lerdeki tüketim miktarının, Türkiye’deki dört il, Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli’nin yıllık tüketiminden fazla olduğu ortaya çıktı. İklim krizini durdurmak için faaliyetlerini yürüten dernek, yaptığı bu araştırmayla ortak ve komisyonsuz ATM uygulamasına geçilmesi halinde, ciddi miktarda elektrik ve kaynak tasarrufu yapılabileceğini belirtti.
 
Ayrıca dernek, bu uygulamayla cadde ve meydanlardaki görüntü kirliliğinin önüne geçilebileceğini ifade etti. Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, kentlerin meydanları ve sokaklarında çokça bulunan ATM’lerle meselenin sadece elektrik tüketimi olmadığını söyledi. Türkiye’de 52 bini bulan bu cihazların neredeyse hepsinin ithal olduğunu, her bir ATM’de alarm, klima, güç kaynağı, ekran ve yazıcı gibi bakım-onarım isteyen birçok parçasının olduğunu söyledi.
 
Gürbüz, para ekleme ve alma için düzenli bir şekilde ziyaret edilmeleri gerektiğini, bu durumunda yakıt israfına sebep olduğunu aktardı. Özgür Gürbüz ATM’lerin çevreye ve ekonomiye etkileri elektrik faturasıyla sınırlı olmadığını belirtti.

 
Türkiye’de sayısı 2 milyonu geçen POS makinalarının daha verimli kullanılması gerektiğinin önerisinde bulunan Gürbüz, ATM’lere ayrılan alanları toplumun faydası için kullanabileceğini ve o bölgelerin ağaçlandırabileceğini söyledi.

 

KAYNAK:yeniakit.com