Biden ateşkes ihtimaliyle ilgili olarak, “Ulusal güvenlik danışmanım bana yakın olduğunu söylüyor. Yakınız. Daha işimiz bitmedi. Hafta sonunun bitimiyle başlamasını umuyorum” dedi.

Amerikalı bir yetkili, Amerikalı müzakerecilerin Ramazan ayının başlayacağı 10 Mart’a kadar rehine anlaşması için anlaşmaya varılması amacıyla bir duraklama olması için baskı yaptığını kaydetti.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre üst düzey Amerikalı yetkililer geçen hafta konuyla ilgili çalıştı.

İsrail ve Katarlılar’ın görüşmesi ışığında iyimserlik artmışa benziyor.

Hamas lideri İsmail Haniye, Katar Emiri Al Thani’yle görüşmesinin ardından örgütün savaşa son vermek için yürütülen çabaları memnuniyetle karşıladığını belirtti ve Gazzeliler yaşamlarını yitirirken ateşkesin olmamasından İsrail’i sorumlu tuttu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da İsrail’in bir anlaşma için hazır olduğunu belirtti ve Hamas’ın taleplerini “diğer gezegenden” olarak nitelerken anlaşmanın bu taleplerin düşmesine bağlı olduğunu söyledi.

Fox News’a konuşan Netanyahu, “Bu anlaşmayı istiyoruz ve bunu yapabiliriz. Bu, Hamas’a kalıyor. Hamas’ın gerçekçi olması gerek” dedi.

Hamas’ın üst düzey isimlerinden Sami Abu Zuhri herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail’in saldırısına son vermesi, işgal güçlerinin geri çekilmesi, yerlerinden olanların evlerine dönmesi, yardımın girişiyle yeniden inşayı içermesi gerektiğini söyledi.

Görüşmelerle ilgili umudun Cuma gününden bu yana İsrailli yetkililerin Paris’te rehine anlaşmasıyla ilgili Amerika, Mısır ve Katar’lı delegelerle yaptıkları görüşmelerle arttığı yorumları yapılıyor.

Uzun dönemli müzakerelere etkisi olabilecek bir gelişme de Filistin Yönetimi Başbakanı’nın istifası oldu.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail saldırısında 1200 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları ve kara harekatında yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirdi.