Türkiye, İtalyan-İngiliz ortak üretimi olan A-129 Mangusta helikopterini yeniden tasarladı, motorlarını değiştirdi, kendi ürettiği aviyonik ve silah sistemleri ile kendi ürettiği palleri, yine kendi ürettiği gövdeye entegre etti ve ortaya Türk taarruz ve taktik keşif helikopteri T-129 ATAK çıktı.

Şu anda sınıfında dünyada üretilen helikopterler arasında rahatlıkla ilk üç içinde gösterilebilecek olan ATAK, atası Mangusta’dan çok daha üstün bir helikopter oldu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ Motor Sanayii TEI tarafından üretilen yerli motorun T-129 ATAK helikopterinde testlerinin sürdüğünü belirtti.

Prof. Dr. Temel Kotil şu açıklamalarda bulundu:

"T625 (Gökbey) ilk uçuşunu yaptığında dişli kutusu süper stabil çıktı. Helikopterde en önemli şey dişli kutusu, onun titreşim yapmaması gerekir, stabil olması gerekir. 10 numara tuttu. Başkası yapıyorsa biz de yaparız. Bu 50 saati doldurdu şu anda, sertifikasyon uçuşlarını yapıyor. 2023 yılında, 18 Mart’ta Çanakkale’de ilk uçuşunu gerçekleştirecek bu. Bu da bizim 11 ton sınıfında bir helikopterimiz. 2022 yılı içerisinde 3 tane teslim edeceğiz. Sivile de satılacak."