NASA'nın SWIM Projesi Ekvator yakınlarındaki astronot iniş bölgeleri için Mars buz haritasını açıkladı. Buna göre Mars'a gönderilecek astronotlar için en elverişli iniş yeri büyük oranda belli oldu.

Space.com, NASA tarafından finanse edilen ve NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı tarafından yönetilen Gezegen Bilimi Enstitüsü tarafından yürütülen SWIM projesinin, Mars'taki potansiyel yeraltı su buzu yataklarının kapsamlı bir haritasını oluşturmak için 2017'den bu yana birden fazla NASA Mars görevinden özenle veri topladığını söylüyor.

SWIM ekibi en son haritaları için, her ikisi de Mars Keşif Yörünge Aracı'nda bulunan Bağlam Kamerası (CTX) ve Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Deneyi (HiRISE) verilerinden yararlandı.

Bu aletler Mars yüzeyinin son derece ayrıntılı görüntülerini sağlayarak, yüzey altı buzunu açığa çıkarmış olabilecek küçük çarpma kraterleri gibi ince özelliklerin yanı sıra buzun mevsimsel olarak genişlemesi ve daralmasıyla oluşan "çokgen arazi" gibi özellikleri tanımlamalarına olanak tanır.

Bu bilgi, görev planlayıcılarının ilk insan kaşifleri Mars'ın neresine indireceklerini belirlemeleri açısından hayati önem taşımaktadır.

Su buzunun varlığı, astronotlara içme suyu için kritik bir kaynak sağlaması ve roket yakıtı üretimi için önemli bir bileşen olarak hizmet ederek Dünya'dan aşırı malzeme taşıma ihtiyacını azaltması nedeniyle en önemli önceliktir.

Ancak doğru dengeyi bulmak çok önemlidir. Su buzu çok önemli olsa da, çok soğuk bölgelere iniş yapmak zorluklara yol açabilir.

Soğuk havalar astronotları sıcak tutmak için fazladan enerji harcanmasını gerektireceğinden, Mars ekvatoruna yakın, erişilebilir buza sahip iniş bölgelerinin belirlenmesi zorunlu hale gelmektedir.

SWIM'in proje yöneticisi Sydney Do yaptığı açıklamada, "Mars'a insan gönderecekseniz, onları ekvatora olabildiğince yaklaştırmak istersiniz" dedi.

İdeal iniş yeri, astronotlar için hem temel kaynakları hem de yönetilebilir sıcaklıkları sağlayacak şekilde, yeraltı buzuna hala kolay erişim sağlayan, mümkün olan en düşük enleme sahip bir yer olacaktır.

Kutuplarda bol miktarda buz bulunsa da, aşırı soğuk bu bölgeleri uzun süreli insan misyonları için elverişsiz hale getirmektedir.

Bu nedenle SWIM projesi, daha kalın bir atmosferin alçalan uzay araçlarını yavaşlatmayı daha kolay hale getirdiği ve buz olasılığının umut verici olduğu Mars'ın orta enlemlerine odaklanmaktadır.

SWIM'in son haritası, görev planlamasına yardımcı olmanın yanı sıra, bilim insanlarının Mars'ın eski iklim modellerini iyileştirmelerine ve orta enlemlerdeki su buzu dağılımının neden değiştiğini anlamalarına da yardımcı olabilir.

Bu bilgi potansiyel olarak gezegenin iklimsel evrimine ışık tutabilir ve neden bazı bölgelerin diğerlerinden daha fazla buza sahip olduğuna dair içgörüler sunabilir.