Milyonlarca çeşidi olan çam ağacında yetişen kozalakların insan sağlığına faydası var. Uzak doğuda tıbbı tedavide sıklıkla kullanılan çam kozalağı hakkında çoğu kimse süs eşyası yapar. Dekor amaçlı kullanılan çam kozalağı kış aylarında üst solunum yolları hastalıklarında doğal tedavi olarak tüketilir. Ayrıca güzellik amaçlı da kullanılan çam kozalaklarının hepsi aynı özellikte olmadığından kullanmadan önce bir uzmana danışılmalıdır.

Genellikle yeşil halinde kullanılan kozalaklar vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçeriğinde verimli bir toprak kadar madde taşıyan kozalaklar sadece kaynatılarak değil öğütülerek de tüketilir. Yöreden yöreye kullanımı değişen kozalakların çiğ yani yeni çıkmış hali ile reçel yapanlarda var. En genel hali ise kaynatılarak tüketilmesidir. Yazın sonu ve son baharın başında toplanılan kozalaklar yetiştikleri yerlere göre farklı türlere sahiptir. 

KOZALAK KULLANIM ŞEKİLLLERİ

1- Kozalak turşusu

2- Kozalak şurubu

3- Kozalak macunu

KOZALAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

1-Solunum rahatsızlıklarının en doğal ilacıdır. Öksürme, astım, bronşit ve rahatsız edici balgam durumlarında size şifa olacak niteliktedir.

2-Vücudun ihtiyacı olan mineralleri bünyesinde barındırır. Sigara içenlere şifalı bir haber verelim: Akciğerlerinizi temizler ve daha rahat nefes almanıza yardımcı olur.

3-Soğuk ve hastalıklı geçen kış günlerinde, sizi ayakta tutacak, vücut direncinizi koruyacak bir şifa olarak akıllarda kalsın çam kozalağı.