SSB'den gelen açıklamalara göre, jandarma envanterindeki mini balistik kalkanını personele ergonomik olarak taşıtabilecek özgün iç mekanizmaya sahip biyomekanik bir kalkan sistemi Adger Mühendislik tarafından geliştirildi.

Sistem, 14 kilogram ağırlığındaki balistik kalkanı dengeli ve ergonomik şekilde taşımaya oldukça el verişli. Buna ek olarak, baş seviyesinde de koruma sağlıyor. Personelin daha uzun süre yorulmadan kalkan taşımasını sağlayan yeni sistem, hafif tasarımı sayesinde kullanan kişiye 24 santimetreye kadar hareket kabiliyeti sağlıyor. Aynı zamanda da atış isabetini ve dayanıklılığı artırıyor.

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) personeli katkılarıyla Hacettepe Üniversitesinde yapılan biyomekanik testler başarı ile tamamlandı. Bunun ardından, ilk prototiplerin teslimatları Jandarma Genel Komutanlığına yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "Güvenlik güçlerimize sahada hızlı ve kolay kullanım sağlayan sistemler geliştirmeye devam ediyoruz. Biyomekanik sistemle balistik kalkanı daha ergonomik ve etkili hale getiren BALA KTS-14 sisteminin geliştirmesinde emeği olanları kutluyorum." dedi.