Haziran ayında aşı temininin sağlanması ve yerli aşının da devreye girmesiyle aşı bolluğu yaşanması bekleniyor...

Sağlık Bakanı’nın, BioNTech aşısının iki dozu arasındaki zamanın uzatılarak 6-8 hafta olacağını açıklamasının sonrası kamuoyunda aşıların etkinliğinin azalacağına dair kaygılar meydana geldi.

Ancak zamanın uzatılması, bağışıklık ya da aşıların sonradan oluşacak korumaları yönünden bir problem teşkil etmiyor. BioNTech aşısı, 1’inci dozun sonrası yüzde 70 üstünde koruyuculuk sağlıyor. İngiltere’den çıkan veriler, aşının ilk dozundan 4-5 hafta sonra da bu koruyuculuğun yüzde 80’lere çıktığını ortaya koyuyor. Sürenin uzatılmasıyla daha çok insana ilk doz aşısının yapılması planlanıyor. Özellikle mutasyonların etkisini yoğun olarak gösterdiği bu günlerde, çok sayıda insanın süratle korunması hedefleniyor. Böylece tam kapanma sürecinde de aşılamanın sürati düşmeyecek.

ÜÇ AY ARA VEREN VAR

Uzmanlar, aşı tedariki konusu ile ilgili sorun çekilmemesi amacıyla iki doz arasındaki zamanın uzatılmasını tavsiye etmişti. İngiltere, Kanada ve Almanya’nın da aralarında olduğu kimi ülkelerde süre uzatıldı. Hatta kimi ülkelerde 28 gün yerine, 45 güne ya da 3 aya kadar çıkabiliyor.

AĞUSTOSTA 18 YAŞ ALTI

Ayrıca Bakan Koca, önümüzdeki iki ay süresince aşı teminin zor olacağını ifade etmişti. Daha ileri süreçte aşı temininin sağlanması ve yerli aşının da devreye girmesiyle aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Anlaşmaya varılan Sputnik V aşısından altı ay içerisinde 50 milyon doz Türkiye’ye gelecek. İlk sevkiyat ise mayıs ayında yapılacak. Haziran sonuna kadar 40 yaş üstü aşılanacak. Ağustosta ise aşılama programının 18 yaş altına inmesi planlanıyor.