Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç daha önce belirlenen takvim çerçevesinde devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, 7 Aralık’ta ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını da yine bakanlıkta dün saat 14.00’te gerçekleştirdi. Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırıldı.

Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaştı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Pevrul Kavlak, toplantıda rakam konuşulmadığını söyledi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da toplantıda asgari ücrete destek talebini bir kez daha yinelediklerini ifade etti. Türk-İş daha önce 7 bin 785 liralık açlık sınırına dikkat çekmiş ve bunun pazarlıkta kırmızı çizgileri olduğunu bildirmişti. Pazarlığın bu tutarın üzerinde sürmesi bekleniyor.

Çalışma Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptırdığı ankette de ortak asgari ücret beklentisi 7 bin 845 lira olmuştu.

Enflasyonun 2023’te yüzde 40 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Zammın da yüzde 40-50 arasında gerçekleşmesi ihtimali öne çıkıyor.

Asgari ücretin üçüncü toplantıdan sonra bu ay bitmeden açıklanması bekleniyor. Asgari ücretle ilgili pazarlıklar devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün şunları söyledi:

“Asgari ücret, diğer ücretle çalışanların da ücretlerinin yukarı tırmanmasını sağlar. İnanıyorum ki bugünkü (dün) toplantıdan belli bir uzlaşma sağlayarak, asgari ücretliyi rahatlatacak bir ücrette anlaşma sağlayacağız. Bu ay içinde yasal olarak imzalamamız lazım. Bu defa da geniş bir uzlaşma ile bunu yapacağımıza inanıyorum. Bu hafta asgari ücretle ilgili önemli bir toplantı yapıyoruz. Toplantı bittikten sonra bir değerlendirme yaparak kamuoyu ile paylaşacağız.”

Gazetecilerin “EYT ile ilgili teknik sorun nedir, yaş mıdır?” sorusunu da yanıtlayan Bakan Bilgin, “Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum ama teknik sorun kayıtlarla ilgili sorunlar. Sorunların çözüldüğünü söylüyorum. ‘Altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Türkmenistan ziyareti öncesi açıklamasında “Bu ay sonuna kadar EYT konusunu neticelendireceğiz” demişti.