Türkiye'de çalışan vatandaşları yakından ilgilendiren yeni yıldaki asgari ücret zammı merak edilmeye başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçen hafta yaptığı açıklamalarda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4 Aralık 2020 tarihinde bir araya geleceğini açıklamıştı. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? 2021 asgari ücret zammı belli oldu mu? Asgari ücret zammı sonrasında asgari geçim indirimi (AGİ) ne kadar artacak? İşte asgari ücret zammı ile ilgili bilinenler...

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NELERİ ETKİLİYOR?

Komisyondan çıkacak zam kararı; asgari ücretle çalışan vatandaşların aldığı maaş, asgari ücretli vatandaşların tazminat miktarı, asgari ücretli vatandaşların iş göremezlik ödeneği, bütün çalışanlara uygulanan asgari geçim indirimi (AGİ), çalışanların işten çıkarıldıktan sonra alacağı işsizlik maaşı, BağKur ile isteğe bağlı olan gündelikçi primleri ve son olarak doğum ve askerlik borçlanmasına direkt olarak etki edecek.

ZAMDAN SONRA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret, 2 yıl önce yüzde 26,1 oranında artarken, 2020 yılında yüzde 15 oranında artış gösterdi. Asgari ücret şu an brüt 2 bin 943 TL, net ücret ise 2 bin 324 TL. Şayet YEP'teki 2021 yılıyla alakalı yüzde 8 oranındaki enflasyon oranı baz alınarak asgari ücrete zam yapılırsa, net asgari ücret tam 2 bin 510 TL'ye yükselecek. 

Merkez Bankası tarafından yapılan yüzde 9.4 oranındaki enflasyon tahmini baz alınarak asgari ücrete zam yapılırsa, net asgari ücret 2 bin 542 TL'ye çıkacak.