Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret miktarını görüşmek üzere bir araya geldi. İşçi, işveren ve hükümet taraflarından temsilcilerin bir araya gelerek oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni ücretin belirlenmesi için yapılan toplantıların 3'üncüsüne başladı.

Yeni tip koronavirüs salgınından ötürü dijital ortamda çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıya Türk-İş ev sahipliği yapıyor. Toplanan komisyondaki işveren tarafına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık ederken işçi tarafının başkanı ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat oldu.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM PAZARLIĞI

Türk-İş heyeti 3. toplantıda görüşlerini paylaşacak. Zam pazarlığında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri de bulunacak ve aksi bir durum olmadığı takdirde, dikkate alınan konulardan biri olan işçi asgari geçim tutarıyla ilgili gelişmeleri paylaşacak.

ASGARİ ÜCRET ŞU AN NE KADAR?

 

Türkiye'de milyonlarca işçi asgari ücret alıyor. Bu doğrultuda asgari ücret alan işçilerin tüm dikkati toplantıdan çıkacak bir yeni bir kararda toplandı.

Şu an Türkiye'deki asgari ücret, medeni durumu bekar olan bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira. Bu ücretten vergiler ve kesintiler çıkarıldığı zaman asgari ücret net olarak 2 bin 324 lira 71 kuruş oluyor. Apartman görevlilerinden herhangi bir damga veya gelir vergisi kesilmemesinden ötürü asgari ücretleri net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak kayıtlara geçiyor.

Asgari ücret ödemesi yapan bir işveren, bir işçi için toplam 3 bin 458 TL aylık ödemede bulunuyor. Bu mikratın 2 bin 943 lirası brüt asgari ücret olarak ödeniyor. 456 lira 17 kuruş bedelle Sosyal Güvenlik Primi, 58 lira 86 kuruşu ise işveren işsizlik sigorta fonuna gidiyor.