Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Arnavutluk'ta yer alan Laç kentinde inşa edilecek olan deprem konutlarının temel atma töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törene video konferans ile bağlanarak katılım gösterdi. Erdoğan, konutların ilk etabının en yakın zamanda tamamlanacağını belirterek evlerini depremde kaybedenlere birer birer teslim edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans bağlantısıyla katıldığı törende, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ve Arnavutluk Yeniden İnşa Bakanı Arben Ahmetaj da katılım gösterdi.

'ARNAVUTLUK, TÜRKİYE'NİN BALKANLAR'DAKİ EN YAKIN DOSTUDUR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına Arnavutluk ve Arnavutluk'ta yaşayan vatandaşları selamlayarak başladı. 

21 Eylül ve 26 Kasım 2019 tarihlerinde Arnavutluk'ta meydana gelen depremlerin ardından, Türkiye'nin imkanlarını derhal seferber ettiğini ifade eden Erdoğan, Arnavutluk'un Türkiye'nin Balkanlar'da bulunan en yakın ortağı ve dostu olduğuna dikkat çekti.

Erdoğan, Arnavutluk halkının sevincinin de kederinin de kendilerininmiş gibi görüldüğünün altını çizdi.

DEPREMİN HEMEN ARDINDAN 4 ADET YARDIM TIR'I GÖNDERİLDİ

Eylül depremin hemen ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Arnavutluk için harekete geçerek 4 adet yardım TIR'ı yolladığını anımsatan Erdoğan, Kasım'da meydana gelen deprem için de, Arnavutluk'a daha önce ulaştırılan yardımların yanı sıra bir de deprem konutları inşa ederek yardım etme hususunda karar aldıklarını açıkladı.

Erdoğan tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen geçen Temmuz ayında gereken mutabakat zaptına imza atıldığını ve inşa sürecine başlandığını belirtti.

TOPLAMDA 522 KONUT YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da katılımıyla söz konusu konutların temel atma törenini gerçekleştirdiklerini kaydeden Erdoğan her bir konutun Arnavutlar için sıcak birer yuvaya dönüşeceğini bilirdi.

Arnavutluk'taki TOKİ evleri projesi, toplamda 522 konut içerecek ve yaklaşık olarak 42 milyon avro bedelle yapılacak.

RAMA: TÜRKİYE VE ERDOĞAN BÜYÜK BİR DAYANIŞMA ÖRNEĞİ GÖSTERDİ

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, törendeki konuşmasına, Türkçe dilinde "Hoş geldiniz." diye başladı. Laç şehrinde inşa edilecek olan yeni mahallenin, Arnavutluk ve Türk halkları arasında özel bir ilişkinin nişanı olacağını vurgulayan Rama, geçen yıl 26 Kasım'da gerçekleşen trajedinin sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin olağanüstü bir dayanışma örneği gösterdiklerine şahitlik ettiklerini anlattı.

Rama, Türkiye'nin ilk andan bu yana insanların hayatı yıkıntılar sebebiyle tehdit altındayken hızlı bir şekilde maddi ve insani kaynaklarını devreye alan dost ülkeler ağının bir parçası olduğuna dikkat çekti.

'İYİ DOST KÖTÜ GÜNDE BELLİ OLUR' VURGUSU

Bakan Ahmetaj da söz konusu projeyi, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki dostluğun anlamlı bir sembolü şeklinde değerlendirdi.

Kurbin Belediye Başkanı Majlinda Cara da, Arnavutlar arasındaki "İyi dost kötü günde belli olur" sözünü anımsatarak, bu sözün Türk halkı ve hükümetinin, Kurbin'de yaşayan vatandaşlara sağladığı tüm destek ve yardımı özetleyen en anlamlı ifade olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE BAŞKA ÜLKELERE DE YARDIM ELİ UZATTI

TOKİ Başkanı Bulut, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen talimatlar doğrultusunda Somali, Pakistan, Sri Lanka ve Endonezya'da meydana gelen afetlerden sonra hastane, kamu hizmet binaları, okul ve konutlar yaptıklarını aktardı.

Laç kentinde inşa edilecek konutlarında yapımının önümüzdeki sene Ağustos ayına kadar bitirilip Arnavutluk makamlarına teslim edilmesini planladıklarını ifade eden Bulut'un ardından, Büyükelçi Yörük de depremden sonra Türkiye'nin bütün gücüyle Arnavutluk'taki kardeşlerinin yaralarını sarmak için çaba gösterdiğini anımsattı.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'ta 26 Kasım 2019 tarihinde yaşanan depremden hemen sonra depremzedelere teslim edilmesi adına 500 konut inşası için talimat vermiş, Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında bu doğrultuda bir işbirliği protokolü imzalanmıştı.

Arnavutluk'taki depremin bilaçosu ağır oldu

Arnavutluk'ta meydana gelen 6,3 şiddetindeki depremde 51 vatandaş yaşamını yitirdi, 900'den fazla vatandaş ise yaralandı. Yaklaşık olarak 17 bin vatandaş, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Öte yandan deprem, 202 bin 291 kişiyi etkiledi.

TOKİ konutların yanı sıra otopark ve ticari ünite inşa edecek

TOKİ'nin yapacağı 522 konutun yanı sıra 375 araç kapasiteli bir otopark ve 37 ticari ünite inşası da yapılacak.