Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Alman medyasına verdiği mülakatta Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar politikasına ilişkin soruları yanıtladı.

Kosova ile birleşme ihtimalini değerlendiren Rama, bunun AB'ye üye olunmaması durumda daha yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi.

SINIR DEĞİŞİKLİĞİ MESELESİ

Balkanlarda sınır değişiklikleri konusu, Slovenya Başbakanı Janez Janşa tarafından hazırlandığı iddia edilen gizli taslak ile yeniden gündeme gelmişti.

AB Komisyonu tarafından varlığı yalanlanan belgede, Kuzey Makedonya’nın bir bölümü ve Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesinin öngörüldüğü iddia edilmişti.

KOSOVA'NIN STATÜSÜ

Balkanlar'da yaşanan gerilim, Sırbistan'ın Kosova'ya yaklaşımıyla daha da tırmanıyor. Kosova üzerinde hak iddia eden Sırbistan geçtiğimiz günlerde de saldırgan tutumunu daha da ileri taşımış, buraya yönelik bir ordu kurma hazırlığına girişilebileceği ifade edilmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN GERİLİM MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Roma dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlamış, Balkanlarda yaşanan gerilime ilişkin de görüş beyan etmişti:

Sırbistan'ın 100'den fazla ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Kosova'yı hala kendi toprağı olarak kabul etmesi, Kosova meselesinin Sırp-Arnavut ilişkilerinde "çıkmaz sokak" olarak devam etmesine sebep oluyor.

"Balkanlarda, Bosna-Hersek’te zorluklarla tesis edilen barış ve huzur ortamını muhafaza etmek çok önemli. Türk halkının gönlünde de ikili ilişkilerimizde de burasının ayrı bir yeri vardır. Biz her zaman buradaki kardeş ülkelerin yanındayız. Temenni ederiz ki bundan sonra da barış, huzur ve güven ortamının devamı istikametinde hareket edilir. Biz bundan sonra da bu sürece destek olmayı sürdüreceğiz."