Arjantin'de Senatonun, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in meclise teklif ettiği kürtaj yasa tasarısını 12 saat süren tartışmalarından sonra yapılan oylamada, 29 "hayır" oyuna karşı 38 "evet" oyuyla kabul edildi. Yapılan oylamada bir senatörün ise çekimser oy kullandı. Yasa, Katolik Hristiyanların büyük bölümünü oluşturan Arjantin'de kadınların 14'üncü haftaya varan kürtaj yaptırabilmesine olanak tanındı.

Arjantin Devlet Başkanı Fernandez oylamadan önce, "Ben de bir Katolik'im, fakat herkes için yasa yapmam gerekiyor" dedi. Fernandez her sene yasa dışı yollarla kürtaj yaptıran kadınlardan 38 bininin oluşan komplikasyonlar dolayısıyla hastaneye kaldırıldığını ve 1983'ten bu yana 3 binden fazla kadının bu sebeple yaşamını yitirdiği vurguladı.

Kutlama ve protesto

Kabul edilen Kürtaj yasa tasarısını destekleyen binlerce kişi, meclis binası önünde kürtajın serbest bırakılmasına dönük hareketin sembolü haline gelen yeşil eşarplarla alınan kararı kutladı. Diğer yandan binlerce kürtaj karşıtı da kararı protesto etti.

Benzer bir yasa tasarısı bundan iki sene evvel Katolik Kilisesi'nin baskısıyla kabul edilmemişti. Papa Françesko, salı günü kendi ülkesinde yapılan oylamadan önce de, Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı üzerinden, tasarıdan bahsetmeyen fakat her yaşamın önemini vurgulayan bir paylaşım da bulndu.

Kadın haklarına vurgu

Fernandez tasarının kabul edilmesinden sonra Twitter'dan gerçekleştirdiği paylaşımda, "Bugün kadın haklarını güçlendiren daha iyi bir toplumuz" ifades etti. Yasa tasarısının kabulüyle yaklaşık 45 milyon nüfuslu Arjantin, Güney Amerika'da kürtajın yasal olduğu en büyük ülke haline geldi.

Güney Amerika'da kürtajın yasal olduğu diğer ülkeler de ise Uruguay, Küba ve Guyana. Meksika'da ise yasal olan bazı eyaletlerde kürtaja izin veriliyor. El Salvador, Honduras ve Nikaragua'da ise kürtaj yaptıran kadınlar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Arjantin'de kürtaj 1920'li yılların başında yasaklanmış ve yasa dışı kürtaj yaptıranlar dört seneye kadar hapis cezasına çarptırılıyordu. Gebeliğin tecavüz sonucu meydana gelmesi ve ya annenin sağlığına tehlike teşkil etmesi durumlarında kürtaja izin veriliyordu. Hükümetin tahmin verilerine göre Arjantin'de her yıl 380 bin ila 520 bin kadın yasa dışı kürtaj yaptırıyordu.