Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu, 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Bu bağlamda yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar, lastiklerini kış lastiği ile değiştirmek durumunda kalacak. Lastiklerini değiştirmeyen şahıslara 776 TL para cezası uygulanacak.

Kanun gereğince yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda, Türkiye'deki illerde meydana gelen hava koşulları sebebiyle yılın belirli dönemlerinde kış lastiği takılma zorunluluğu getiriliyor. Yetki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Valiliklere devredilebiliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, denetim için yetki verdikleri personellerin yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı bünyesinde sınır kapılarında ve belediyelerin bünyesinde denetim yapan birimleri de yetkilendirebiliyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMA ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kış lastiği takma zorunluluğunu kapsayan Karayolları Trafik Kanunu, 1 Aralık 2020 tarihinde başlayarak 1 Nisan 2021 tarihine kadar devam edecek. Aracına kış lastiği takmayan araçlara 776 TL para cezası kesilecek. Ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak 2021'de açıklayacağı yeni oranla güncellenecek.

HUSUSİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU DEĞİL

kış lastiği takmak, yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçlar dışında bulunan hususi araçlar için zorunlu olmasa da, kış boyunca güvenli bir şekilde seyahat yapabilmek için vatandaşların kış lastiği kullanması öneriliyor. Zira kış lastikleri, 7 derece altındaki derecelerde; karlı, ıslak ve çamurlu zeminlerde çok daha iyi yol tutuşa sahip olduğundan vatandaşların hem canını hem de malını koruyor.