Ürün özelliklerinin yer aldığı araç lastiklerinin etiketlerine yönelik düzenlemeye gidildi.

Lastik etiketlemeye yeni düzenleme getiren yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, yeni etiket uygulaması 1 Mayıs 2021’den itibaren Avrupa Birliği ile eşzamanlı olarak yürürlüğe girecek.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği'nden (LASİD) yapılan bildirimde, yenilenen lastik etiketlerinde kategoriler ve seviyelendirmelerde sadeleşmeye gidildiği ifade edildi.

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, etiketlemenin 2012'den bu yana Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte Türkiye'de de uygulandığını belirterek, "Etiketlemedeki bu değişikliğin asıl amacı; küresel sürdürülebilirliğin sağlanması; ekonomik ve çevresel verimliliğin artırılması, sürüş güvenilirğinin artırılmasıdır" şeklinde konuştu.

SADELEŞTİRİLDİ

Yenilenen lastik etiketlerinde kategoriler ve seviyelendirmelerde sadeleşmeye gidildiğini altını çizen Kurt, yeni etiketlerin üst alanında lastik kimlik bilgilerinin yer alacağını açıkladı.

Kurt, lastik satın alabilmek isteyenlerin, lastik verilerine ve lastik etiketinin dijital kopyasına sağ üst köşedeki karekod (QR) ile ulaşabileceğini kaydederek, "Araç sahiplerinin lastik satın alırken doğru ve güvenilir lastik seçimi yapabilmek amacıyla bu etiketleri dikkatle araştırması çok önemli, doğru lastik seçimi ortak trafik bilincimizin bir parçasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

LASTİK BİLGİLERİNE QR KODUYLA ULAŞILABİLECEK

Açıklamada, yürürlüğe giren yeni yönetmelik çerçevesinde yeni etiketlerde aranacak değişiklik ve düzenlemelerin ana hatlarıyla şu şekilde olacağı aktarıldı;

"Yeni etiketlerde tedarikçi ismi, boyut bilgisi, lastik tipi ile alakalı belirlenmiş numerik kod, lastik türü gibi bilgiler etiketin üst kısmına eklendi. Lastik etiketinde yer alan kare kod (QR kod) aracılığı ile lastik verilerine erişim veriliyor.