Apple güncelleme geleceği duyurulduktan sonra büyük tartışmaları getiren özellik yeni bir dönemi resmen başlattı.

Apple'ın iOS 14.5 ile getirdiği Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliği daha yayınlanmadan Facebook tarafından eleştirilmeye başlanmıştı. Bunun sebebi ise Facebook gibi sosyal medya devleri kişiselleştirilmiş reklamlar üzerinden para kazanıyor. Kullanıcılar, Facebook gibi uygulamalar tarafından toplanan bilgilerin ticari nedenle kullanılmasına "Hayır" diyebilecek.

Facebook, bu özelliğin ilk duyurulduğu günlerde ABD'deki gazetelere tam sayfa ilan vererek Apple'a saldırmıştı. Facebook bu ilanlarda "Apple'a karşı ufak işletmelerin yanındayız" başlığını kullanmıştı. Apple kullanıcı bilgileriyle ilgilenmiyor zira reklamlar yerine cihazlar ve uygulamaların satışından kazanç elde ediyor.

Facebook, iOS 14.5 ile gelen bu özelliğin reklam ağı yolu ile kazandığı parayı yarıya indirebileceği için endişeli. Bu zararın yalnızca Facebook'u değil ufak işletmeleri de etkileyeceğini de savunuyor.

VERİLERİNİZİN KONTROLÜ SİZDE OLMALI

Tim Cook iOS 14.5 ile gelen Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliğini şu cümlelerle tanıttı, "Apple'da her zaman bilgilerinizin kontrolünün sizde olması gerektiğine inandık - onunla ne gerçekleştireceğiniz ve kimlerle paylaşacağınız size kalmış olmalıdır. İOS 14.5'teki Uygulama İzleme Şeffaflığı, sizin hakkınızda toplanan bilgileri uygulamalar ve internet siteleri arasında paylaşma alternatifi sunar."