Apple son zamanlarda pek çok yeni uygulamaya gitti. Şirket, App Store dışından uygulama indirebilme imkanı sunacak. Ancak Apple’ın geliştiriciler için hazırladığı fiyatlandırma planı bir hayli tepki çekti.
 
Apple ile Avrupa Birliği arasında uzun bir süredir gerilim var. Teknoloji devi, AB’nin isteği üzerine iPhone 15 serisi ile birlikte USB-C port yuvasına geçiş yaptı. Akabinde şirketin App Store için rekabete aykırı adımlar attığı söylendi. Bunun sonucunda Avrupa’daki kullanıcıların diğer uygulama mağazalarını kullanabilmesinin önü açıldı.
 
Avrupa Birliği sınırları içerisinde yaşayan kullanıcılar, App Store ve üçüncü taraflara ait uygulama mağazalarını tercih edebilecek. Ancak geliştiriciler, diğer uygulama mağazalarına pek de yanaşmayacak gibi görünüyor. Aktarılan bilgilere göre Apple, üçüncü taraf uygulama mağazalarında uygulamalara yönelik bir ücretlendirme yapısı üzerinde çalışıyor. Buna göre bu mağazalarda uygulama yayınlamak isteyen geliştiricilerin her yıl 1 milyondan fazla yükleme alan uygulamaları için her yeni indirmede 0.50 euro ödeme yapması gerekecek.
 
Burada en can alıcı nokta ise bu ödemenin her yıl yapılacak olması. Üstelik kullanıcının güncelleme indirmesi de bir yükleme sayılacak. Geliştiriciler, üçüncü taraf uygulama mağazası yerine App Store‘da uygulama yayınlamak isterse ise her uygulama içi satışta yüzde 17 oranında kesintiye maruz kalacaklar.
 
Apple‘ın üçüncü taraf uygulama mağazalarında uygulama yayınlayacak geliştiriciler için hazırladığı ücretlendirme yapısı, büyük bir tartışma yarattı. Özellikle Epic Games CEO’su Tim Sweeney ve Spotify CEO’su Daniel Ek, sosyal medya üzerinden tepki gösteren bir paylaşım yaptı. Pek çok kullanıcı ise bu yeni ücretlendirme yapısını saçma olarak nitelendirdi.

 

Kaynak: Shiftdelete.net