ABD merkezli düşünce kuruluşu, 13 Arap ülkesinde anket yaptı. Arap kamuoyundan en yüksek beğeniyi Türk dış politikası aldı.

Washington DC merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından 13 Arap ülkesinde yapılan anket sonuçlarında Arap kamuoyunun dış politikasını en çok beğendiği ülkenin Türkiye olduğu öğrenildi.

13 ARAP ÜLKESİNDEN KATILIMCILAR OY VERDİ

Kuruluşun "Arab Center", "2019-2020 Arap Kamuoyu Yoklaması" adlı çalışmasının kapsamında Mısır, Cezayir, Irak, Lübnan, Kuveyt, Moritanya, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Tunus ve Sudan gibi ülkelerinden yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı bir rapor hazırladı.

Anket sonuçlarının kamuoyu ile paylaşıldığı raporda, hem Arap kamuoyunun Amerika Birleşik Devletleri (ABD) içindeki politikalara olan bakışı hem de bölgesel ve güç politikalarıyla ilgili olan fikirleri incelendi.

EN AZ BEĞENİLEN ABD, EN ÇOK BEĞENİLEN TÜRKİYE

Arap kamuoyunun dış politikalarını beğenmediği ülkelerin başında ABD geliyor. Ardından Rusya ve İran, son olarak Fransa sıralanıyor. Arap kamuoyunun en fazla beğendiği ülke ise Türkiye. Arap ülkeler, dış politikasını en çok beğendikleri ülke olarak Türkiye'yi gösteriyor.

TÜRKİYE, ÇİN VE ALMANYA HAKKINDA GÖRÜŞLER OLUMLU

Ankete katılım gösterenlerin yüzde 58'inin Türkiye dış politikasına "olumlu" baktığı, yüzde 28'inin "olumsuz"; yüzde 14'ünün ise bu konuda karamsar olduğu belirlendi. Türkiye hakkındaki yüzde 58'lik olumlu görüşü, yüzde 55 oranıyla Çin, ardından yüzde 52 oranıyla Almanya takip ediyor. 

ABD ve İran ise yüzde 58 oranında "olumsuz" görüşe sahip. Bu ülkelerin dış politikaları olumsuz yönde eleştiriliyor.