Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Parkı merkezindeki olaylarla ilgili davada tahliyesi ve beraatine karar verilmesinin ardından başka bir suçtan ötürü tutuklanarak cezaevine gönderilen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusuyla ilgili; kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlalinin söz konusu olmadığını açıkladı.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, 15 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen gündem toplantısında, başvurunun Genel Kurul'a sevk edilmesi kararına hükmetmişti. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, tutuklu sanık Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu bugün gerçekleşen gündem toplantısında değerlendirmeye aldı.

Genel Kurul, Osman Kavala'nın Anayasa'nın 19. maddesinde güvenceye alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlalinin söz konusu olmadığı kararına hükmetti. Karar oylamaya sunuldu. Üyelerden 7'sine karşı 8 oy çokluğu ile karar verildi.

OSMAN KAVALA DAVASINDAKİ DETAYLAR

Kavala, "Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Kısmen veya Tamamen Engellemeye Teşebbüs", "Nitelikli Yağma", "Mala Zarar Verme", "Tehlikeli Maddelerin izinsiz Bulundurulması veya El Değiştirilmesi", "Ağırlaştırılmış Yaralama", "Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet" ve "Kasten Yaralama" suçlarından ötürü İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılandı. Ancak mahkumiyet için yeterli ve uygun delil bulunmamasından ötürü Kavala beraat etti.

15 TEMMUZ SORUŞTURMALARI KAPSAMINDA YENİDEN TUTUKLANDI

Beraat ettiği gün Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişimi soruşturması çerçevesinde yeniden gözaltına alınan Kavala, bir gün sonra adli makamlara sevk edildi. Ardından, "Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs" suçundan tutuklanarak yeniden cezaevine gönderildi.