Burhan Üstün'ün Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliği, 10 Aralık 2021 tarihinde boşalacağından ötürü seçime giden Yargıtay, bu süreçte adaylığını koyan yaklaşık 10 kişi arasında seçim yapmaya hazırlandı. Fakat bu adaylardan bazıları adaylıktan çekildiğini söyledi. Kesin aday listesi, Yargıtay Birinci Başkanlığı seçimine bir gün kala Yargıtay üyelerinin eline ulaştı.

Yaş haddinden ötürü emekli olarak makamından ayrılacak olan Burhan Üstün'ün yerine geçecek adaylardan 5'i, geçtiğimiz gün Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda yapılan seçimde yarıştı.

Fotoğraf: İrfan Fidan

AYM'DE EN FAZLA OY İRFAN FİDAN'IN OLDU

Seçimde 340 oy kullanıldı. Bu oyların en çoğu eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve 12. Ceza Dairesi üyesi İrfan Fidan'a gitti. İrfan Fidan, 27 Kasım 2020 tarihinde Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Fidan'ın 107 oy  aldığı belirtilirken, 8. Ceza Dairesi Üyesi Nevzat Özsoy'un 65 oy, eski Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve 17. Hukuk Üyesi Mustafa Erol'un 52 oy, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu'nun 45 oy, 23. Hukuk Dairesi Üyesi Mahmut Coşkun'un ise 35 oy aldığı belirlendi.

21 oy boş olarak atıldı. 15 oy ise geçersiz sayıldı.

SON KARARI BAŞKAN ERDOĞAN VERECEK

Seçimin tamamlanmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığına yollanacak 3 ismin de kesin surette netleştiği belirtildi. Bu doğrultuda AYM'nin yeni üyesinin kim olacağına dair seçim yapılması için adaylardan en çok oy alan Fidan, Özsoy ve Erol; Cumhurbaşkanlığına gönderilecek ve burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son sözü söyleyerek aralarından birini AYM üyesi olarak seçecek.