Rusya ile olan çatışmalar esnasında Ukrayna'nın pek çok ülkeden silah ambargosu yediğini anlatan Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bu zorlu dönemde yalnızca Türkiye'nin, Ukrayna'ya İnsansız Hava Aracı (İHA) satarak destek çıktığını anlattı.

AMBARGO DÖNEMİNDE TÜRKİYE DESTEK VERDİ

Poroşenko, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlikten ötürü pek çok ülkenin Ukrayna'ya silah ambargosu uyguladığını açıklayarak bu dönemde Türkiye'nin ülkeye verdiği desteğini anlattı. Ülkesinin 2014 yılında, Rusya'ya karşı olan çatışmalarda tek başına kaldığını açıklayan Poroşenko, kendilerinden önceki 25 yıllık dönemde de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin çok yıprandığını dile getirdi.

İHA'LAR İÇİN 30 MİLYON DOLAR ÖDEDİK

2014'te, birkaç aylık bir dönemde ordunun ihtiyaç duyduğu tıbbi ve askeri malzemeleri temin etmeyi başardıklarını söyleyen Poroşenko, söz konusu dönemde İHA almak için toplam 30 milyon dolar ödeme yaptıklarını, fakat Rusya ile olan ilişkilerini bozmak istemeyen ülkelerin anlaşmalarını iptal ederek parayı iade ettiğini söyledi.

BAYRAKTAR KENDİNİ KARABAĞ'DA İSPATLADI

Ciddi bir ambargonun altında ezildiklerini söyleyen Poroşenko, 2018-2019 yıllarında Türkiye'den Bayraktar TB2 İHA satın aldıklarını söyleyerek, söz konusu askeri teçhizatların kendilerini Dağlık Karabağ'da kanıtladığını dile getirdi.

Türkiye, 2019'da Ukrayna'ya 6 adet Bayraktar TB2 ve 3 yer kontrol istasyonu satmıştı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak da bir açıklamada bulunarak 2021'de 5 Bayraktar TB2 İHA daha alacaklarını söylemişti.