Brigham and Women adlı hastane, Alzheimer için bir burun aşısının ilk insan denemesini test edeceğini duyurdu. Hastalık semptomları olan 60 ila 85 yaşları arasındaki 16 kişiyi içeren küçük bir deneme olacak. Bir hafta arayla iki doz aşı alacaklar. Bu deney, bağışıklık sistemini uyarmanın beyindeki beta-amiloid plaklarını temizlemeye yardımcı olabileceğini gösteren onlarca yıllık araştırmaya dayanıyor.

Yapışkan plaklar Alzheimer hastalığının tipik bir örneğidir. Sinir hücreleri arasında bir kişinin düşünme veya bilgiyi hatırlama yeteneğini bozabilecek beta-amiloid protein parçaları biriktiğinde oluşurlar. Burun spreyi olarak geliştirilen bu aşı, plağı çıkarmak için bağışıklık hücrelerini aktive etmek amacıyla Protollin adlı bir etken maddenin doğrudan burun geçişine püskürtecek şekilde tasarlandı.

DİĞER YÖNTEMLERDEN DAHA İYİ

Bu tamamen yeni bir fikir olmasa da, bilim insanları, hastalığın anlaşılmasının artması nedeniyle özellikle umut verici olduğunu belirttiler.

Nevada Üniversitesi'nde Beyin profesörü olan Jeffrey Cummings şunları söyledi: "Bağışıklık hücrelerini aktive etme fikri, Alzheimer hastalığını tedavi etme fikrinde giderek daha merkezi hale geliyor. Ayrıca, bir burun spreyinin, Protollin'i bağışıklık hücrelerine vermede, diğer yöntemlerden daha iyi olabileceği konusunda da uzmanlar hemfikir.

Deney sonuçlarının, katılımcıların Alzheimer'ın erken bir aşamasında olması ve aksi takdirde sağlıklı olması gerektiğinden, bilim insanlarına bu hastalığın nasıl tedavi edileceğine dair daha fazla fikir vermesi öngörülüyor. Ancak araştırmacıların güvenli olduğunu göstermeleri ve bu burun spreyinin daha büyük denemelere geçmeden önce hangi dozun verileceğini belirlemeleri gerekiyor. Üstelik bu yöntem, son yıllarda gördüğümüz devrim niteliğindeki ilk Alzheimer denemesi değil.

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEŞHİSİ KOLAYLAŞTI

Dr Cummings, son beş yılda beyin taramaları ve kan testleri gibi yeni teknolojilerin Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştırdığını ve tedavilerin ne kadar iyi çalıştığını kontrol ettiğini söyledi.

Dr. Cummings bu ilerlemeler için "Bir köşeyi dönmüşüz gibi hissediyorum" açıklamasında bulundu. Bu sonuç, birçok büyük ilaç şirketinin bir Alzheimer tedavisi geliştirme planlarını rafa kaldırdığı 20 yıllık başarısız ilaç denemelerinin ardından geldi.

Üstelik yeni teknolojiler tedavileri ilerletse ve yeni atılımlar ortaya koysa da, bir hastanın durumunun iyileşme şansı hala yalnızca hastalığın semptomlarını daha az şiddetli hale getiren ilaçları içeriyor ve bu tam bir tedavi değil.

Alzheimer'ın semptomları arasında en çok bilinenleri, hafıza kaybı, uykusuzluk ve dil veya akıl yürütme becerilerinin kaybıdır. Ayrıca Alzheimer hastalığının kesin nedeni henüz tam olarak anlaşılamamıştır.

Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri riski yaşla birlikte artar ve tahminen 65 yaş üstü 14 kişiden 1'ini ve 80 yaş üstü her 6 kişiden 1'ini etkiler. Ancak Alzheimer hastalığı olan her 20 kişiden 1'i 65 yaşın altındadır. Buna erken veya geç başlangıçlı Alzheimer hastalığı denir.