2021’in başından itibaren karışık bir seyir izleyen altın ABD’de enflasyonun artmasıyla ve dolar arzındaki yükselişle beraber bu sene yeniden rekor seviyeleri görebilir

Dünyaca ünlü gayrimenkul danışmanlığı şirketi Fat Prophets’in Kaynak Analisti David Lennox altının bu sene yeni zirveleri test edebileceğini söyledi. CNBC’nin haberine göre, Lennox açıklamasında altını ileriki süreçte ciddi bir artışın beklediğini öngördüğünü duyurdu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın bu senesi karışık bir seyirde geçiriyor. 2021’in başından bu yana küresel piyasalarda spot altın aşağı yukarı %0,66’lık bir yükseliş elde etti. Yatırımcıların geleneksel olarak güvenli liman yatırımı olarak güvendiği altın Mart ayında ons başına 1.700 dolara kadar düşmesinin sonrası kayıplarının bir bölümünü toparladı. Altın an itibariyle ons başına 1.906 dolardan değerleniyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) finansal sistemi nakit bolluğuna sokmasının sonrası ABD enflasyonu altın için en önemli gündem maddesi durumuna geldi. FED Kovid krizinin sarstığı ekonomiyi canlandırmak ve finansal piyasaları ayakta tutmak amacıyla faiz oranlarını düşük tutmaya ve tahvil alımlarına devam ediyor.

Lennox konuyla alakalı açıklamalarında en son ABD enflasyon verilerinin ülkede fiyatların yükseldiğini gösterdiğine dikkat çekti. Cuma günü açıklanan Nisan ayı çekirdek tüketici harcamaları endeksi beklenenden süratli bir yükseliş göstermişti. Söz konusu endeks merkez bankası yetkililerinde enflasyonun en net göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yatırım uzmanı enflasyonda daha yüksek rakamlara ulaşılmasıyla beraber fiziksel bir yatırım varlığı olarak altının “bir nimet” olduğunu söyledi. Lennox, “ABD para arzında ciddi bir yükseliş nedeniyle enflasyon geri dönüyor. Daha evvel arzda ne vakit bir yükseliş gördüysek muhtemelen beş ila altı ay sonra yüksek enflasyon da eşlik etmiştir” açıklamasında yaptı.