Alman haber ajansı DPA'nın haberine göre Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, ülkede uzun süredir tartışmalı olan iki silahlanma projesi hakkında yeni Başbakan Olaf Scholz ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Lambrecht'in selefi olan Annegret Kramp-Karranbauer (CDU) görevi sırasında 40 yıl önce Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) envanterine alınan Tornado uçaklarının yerine, F-18 savaş uçaklarının alınması konusunda karar almıştı.

BAŞBAKAN SCHOLZ'A DURUM AKTARILDI

Scholz ve Lambrecht arasında bu konu yeniden görüşüldü. Yeni Alman hükümetinin hedefi daha modern F-35 uçaklarını satın almanın bir alternatif olup olmayacağı ve Eurofighter'ın Tornado filosu için ikinci bir görev için düşünülüp düşünülemeyeceğini bir kez daha açıklığa kavuşturmak.

Eski plana göre Alman hükümeti 45 adet F-18 Super Hornet savaş uçağı satın alacaktı. Bu uçaklar elektronik harp görevleri ve düşman hava savunma sistemlerinin imhasında kullanılacaktı. Bu F-18'lerden 15'inin Growler versiyonunda olması bekleniyordu.

F-18 Super Hornetlerin, Tornado savaş uçaklarının icra ettiği SEAD/DEAD misyonlarını üstlenmesi hedefleniyordu.

Almanya'nın hedefinin Tornadoların yerine Eurofighter+F-35 ikilisini koymak olduğu söylenebilir. Almanya, NATO'nun nükleer silah paylaşımı programı kapsamında ABD'nin nükleer silahlarına ev sahipliği yapıyor.

BERLİN'İN İHA'LARI SİLAHLANDIRMA PLANI

Alman hükümeti aynı zamanda envanterinde bulunan Heron TP Bundeswehr İHA'larını silahlandırıp silahlandırmama konusunda da görüşmeler yürütüyor.

SPD, Yeşiller ve FDP arasında kurulan yeni koalisyon hükümetinde İHA'ların silahlandırılması konusunda bir mutabakata varılmıştı. Koalisyon hükümeti aynı zamanda Tornado savaş uçaklarının yerine bir uçak alımı konusunda da ortak karar almıştı.