Hollanda, İtalya, Fransa ve İngiltere'de enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyelerine kadar çıkarken Avrupa`nın en büyük ekonomisi Almanya`da ise kıtlık krizi kapıya dayandı.

Pandemi ve savaşın etkisiyle gıda fiyatları astronomik rakamlara çıkarken market rafları ise boş kaldı. Kimi ürünlerde fiyat artışlarının yüzde 300'ün üzerine çıktığı kaydedilirken, marketlerde 600'den fazla ürünün ise bulunurluğunda sıkıntı yaşandığına dikkat çekiliyor.

1 LİTRE AYÇİÇEK YAĞI 80 TL

Ülkede un, makarna, deterjan, temizlik ürünleri, kağıt mendil, peçete gibi temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları tırmanışa geçerken, sadece bir litre ayçiçek yağının fiyatı 5 euroya yani yaklaşık 80 TL`ye yükseldi.

Almanya'nın yanı sıra benzer sorunlarla boğuşan İtalya, Fransa, Danimarka ve İspanya'da da ayçiçek yağı, pirinç, un ve margarin gibi bazı ürünlerin marketlerden alımına üç pakete kadar çıkan değişik oranlarda sınırlama getirildi.

1973'TEN BU YANA EN BÜYÜK ENERJİ VE GIDA KRİZİ YAŞANIYOR

Gıda tedarik zincirinde yaşanan kırılmanın Rusya Ukrayna savaşının buğday, arpa ve ayçiçek yağı tedarikini sekteye uğratması sonrası ortaya çıktığına vurgu yapan uzmanlar, 1973'ten bu yana en büyük enerji ve gıda krizinin yaşandığına dikkat çekiyor.

FİYATLARDAKİ ARTIŞIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Almanya Federal İstatistik Ofisi'ne (Destatis) göre, Almanya'da 7-13 Mart 2022'de yemeklik yağ satış rakamları, 6 ay öncesi olan Eylül 2021'deki ortalamasına göre yüzde 123, un satışları da yüzde 206 arttı.

Almanya'da Kovid-19 salgınının başlangıcında makarna, un, tuvalet kağıdı, dezenfektan ve sabun gibi ürünlere talep artmıştı. Söz konusu dönemde bu malların satış hacmindeki dalgalanmalar yaklaşık 10 hafta sürmüştü.

Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından martta yayımlanan bir ankete göre, Almanya'da gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketler, gelecek 3 ayda fiyat artışları planlıyor.

ENFLASYON SON 41 YILIN ZİRVESİNDE

Federal İstatistik Dairesi'nin bugün açıkladığı verilere göre Almanya'da Nisan ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 7,4'e yükseldi. Mart ayında ülkedeki enflasyon oranı yüzde 7,3 olarak ölçülmüştü. Ukrayna'daki savaş ve artan enerji fiyatlarının tetiklediğienflasyon, dönemin Batı Almanyasında 1981 sonbaharından bu yana kaydedilen en yüksek oran.

İNGİLTERE'DE YEMEKLİK YAĞ SATIŞLARINA SINIRLAMA

İngiltere'deki tedarik zincirinin Ukrayna savaşından olumsuz etkilenmesi nedeniyle, İngiltere'deki bazı süpermarketler her müşterinin alabileceği yemeklik yağ için sınırlamalar belirledi.

Market zinciri Tesco, müşteri başına üç adet, Waitrose ve Morrisons ise iki adet yağ ürünüyle satışlara sınırlama getirdi.