Avrupa Birliği ile imzalanan anlaşmalar doğrultusunda Almanya, çevre dostu enerjiler konusunda yatırımlarını artırırken, fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiye geçişle ilgili son yasa da meclisten geçti.

Bu yasa doğrultusunda 2026 yılına kadar kademeli olarak evlerde kullanılan fosil ya da gaz türevi ısınma modellerinin yüzde 65'i yenilebilir enerjiden oluşacak Bunun için de, evlere ısı pompası ve güneş paneli destekli sistemler kurulacak. Yani, tüm ısıtma sistemleri, borular, banyolar, kaloriferler değişecek. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için de 2024 yılına kadar yeni 60 bin sucu ve kaloriferci gerekecek.

Almanya'da daha önce meclisten geçen Nitelikli Göç Yasası'na göre, Türkiye'de kendi alanında meslek eğitimi almış olan, yetkisi bulunan ya da bu alanda uzun süre çalıştığını belgeleyebilecek olan işçiler, Almanya'da herhangi bir eğitim şartına tabi tutulmayacak.

Kalorifer ve su tesisatçısı çalışanı ya da kalfasına saatte en az 20 Euro ödeneceği aktarılırken, aranan tek şartın başvuru yapacaklarda giriş seviyesinde Almanca bilinmesi olduğu aktarıldı.

Almanya’da çalışmaya başlayan kişilerin aylık maaşları ise 2500 Euro'yu bulacak. Usta ya da şirket sahipleri içinse üst sınır yok.