Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması önerisinin doğru olmadığını savunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin yanında olduğunu belli etti. Maas, ambargo önerisine karşı olduğunu belirterek Türkiye'nin bir NATO müttefiki olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE BİR NATO ORTAĞIDIR

Almanya'dan Türkiye'ye yapılan silah ihracatının bütünüyle durdurulması önerisinin doğru olmadığını savunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman haber ajanslarından DPA'ya bir röportaj verdi. Maas, ambargo kararını stratejik olarak doğru olmadığını belirterek, NATO müttefiklerinden olan Türkiye bunu yapmanın kolay olmadığını dile getirdi.

Maas, "Çünkü Türkiye bir NATO ortağıdır. Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden füze alamamasından dolayı yön değiştirerek füzeleri kolay bir şekilde Rusya'dan aldığını daha önce tecrübe etmiştik." ifadelerine değindi.

AB ZİRVESİ'NDE YAPTIRIM KARARI KABUL EDİLMEDİ

Deutsche Welle tarafından yapılan habere göre Maas, Yunanistan ve Türkiye arasındaki doğal gaz krizini çözmek adına gösterilen diplomatik yollarda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğinin altını çizdi.

Bu sebeple Avrupa Birliği'nin (AB) geçtiğimiz haftalarda Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarına katılan kişi veya kuruluşların yatırım yapılacaklar listesine eklenmesine karar verildiğini anımsatan Maas, yakın zamanda Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde, Türkiye'nin ekonomisine yönelik olarak sektörel birtakım yaptırımlar uygulanması önerisinin kabul edilmediğini de belirtti.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ KRİZE HALEN BİR ÇÖZÜM BULUNABİLİR

Doğu Akdeniz'de yaşanan krize diplomatik bir çözüm bulunmasına ilişkini umudunu halen kaybetmediğini ifade eden Maas, "Tabii ki bu soruna bir çözüm getirmeye ve bir NATO ortağının kalıcı olarak silahlanma işbirliğinden muaf tutulmasını kabul edemeyiz." dedi.