Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cezayir’in ev sahipliğinde düzenlenen 31. Arap Birliği Zirvesi’nde Bağlantısızlar Hareketi'nin mevcut başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, 1 Kasım 1954'te patlak veren Kurtuluş Devrimi adı verilen bağımsızlık mücadelesinin 68. yıl dönümü dolayısıyla Cezayir’i tebrik etti.

Fransız sömürgeciliği döneminde hayatını kaybeden Cezayirlilerin anısına inşa edilen Şehit Makamı'nı ve Cezayir Ulusal Mücahit Müzesi'ni ziyaret ettiğini belirten Aliyev, “Bugün Şehit Makamı ile Mücahit Müzesi’ni ziyaret ettim. Burada Fransa’nın Cezayir halkına yönelik işlediği katliamlardan çok etkilendim. Dünya, Fransa’nın Cezayir’deki bu katliamlarını asla unutmamalıdır.” dedi.

'İNSANLIK HAFIZASINDA BÜYÜK BİR HATIRA'

Aliyev, Fransa’nın 130 yılı aşkın süreyle Cezayir’i işgal ettiğine ve bir buçuk milyonu aşkın insanın ölümüne neden olduğuna vurgu yaparak, Cezayir halkının Fransız sömürgeciliğine karşı ortaya koyduğu kahramanlığın insanlık hafızasında büyük bir hatıra olarak kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Öte yandan ülkesinin Arap Birliği ile iyi ilişkilere sahip olduğunu ifade eden Aliyev, Bağlantısızlar Hareketi olarak da Arap ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmek ve dayanışma içerisinde olmak istediğini söyledi.

'ERMENİSTAN KARARLARI UYGULAMIYOR'

Aliyev, Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’sinden fazlasının Ermenistan tarafından işgal edildiğini hatırlatarak, Ermenistan’ın bu işgale ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nin hiçbir kararını uygulamadığını kaydetti.

Azerbaycan’ın BM kararları doğrultusunda kendi topraklarını savunma hakkını kullandığını ve Ermenistan’ı topraklarından çekilmeye zorladığını ifade eden Aliyev, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının özgürleştirildiğini söyledi.