Dağlık Karabağ'da 44 gün boyunca devam eden savaş, Azerbaycan'ın galibiyetiyle sonuçlandı. Ancak kutlama günü, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümüne denk gelince Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kutlama tarihini 10 Kasım'dan 8 Kasım'a çekti. 8 Kasım 2020 günü, Şuşa şehrinin işgalden kurtarıldığı gün olarak ilan edildi.

8 KASIM ŞUŞA'NIN KURTULUŞU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, geçtiğimiz gün açıklanan, Dağlık Karabağ'daki savaşın sona erdiği tarih olan 10 Kasım tarihinin, bundan sonra Zafer Bayramı şeklinde kutlanması yönünde alınan kararda değişiklik yaptığını bildirdi.

Aliyev'in yeni kararına göre Zafer Bayramı, 8 Kasım tarihlerinde kutlanacak.

ATATÜRK'ÜN ÖLÜM YILDÖNÜMÜNE DENK GELDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kararda değişiklik yapıldı ve tarih 10 Kasım'dan 8 Kasım'a çekildi. Sebep olarak ise, 10 Kasım tarihinin Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü gösterildi.

İşte Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'nın açıklaması:

Mustafa Kemal Atatürk, "Azerbaycan'ın kederi bizim kederimiz, sevinci bizim sevincimiz" demiş, Azerbaycan'ı tüm kalbiyle sevmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, bütün Azerbaycanlıların kalbinde yere sahiptir. Onun aziz hatırası, Azerbaycan'da büyük bir saygı ile yad edilir.