Azerbaycan, 8 Kasım 2020'de İkinci Karabağ Savaşı’nda kazandığı Şuşa’nın işgalden kurtuluşunu ve Zafer Günü'nü kutluyor. Azerbaycan’ın İkinci Karabağ Savaşı’nda 44 günün ardından Ermenistan’a galip gelmesinin üzerinden 2 yıl geçerken, kutlamalar çerçevesinde başkent Bakü’nün 3 noktasında Azerbaycan askeri bando eşliğinde geçit düzenlendi. Haydar Aliyev Sarayı, Şehitler Hiyabanı ve Hüseyn Cavid parkı çevresinde başlayan geçitlere, askeri orkestralar marşlarla eşlik ederken, Haydar Aliyev'in adını taşıyan Azerbaycan Yüksek Askeri Okulu öğrencileri, güzergah boyunca yürüyerek sloganlar attı. Soğuk ve yağmurlu havaya aldırış etmeyen vatandaşlar geçiti ilgiyle izledi.

'ŞUŞA AZERBAYCAN HALKIN KALBİDİR'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, sözlerine şehit Azerbaycan askerlerinin anısına bir dakikalık saygı duruşu çağrısında bulunarak başladı.Aliyev'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"İki yıl önce alınmaz kale sayılan Şuşa'yı kurtaran Azerbaycan askerleri tarih yazdı. Azerbaycan halkı, şanlı nesiller bu haklı zaferle gurur duyacak.

Azerbaycan askerlerimiz Şuşa'yı kurarken ölüme gitti. Ben Şuşasız zaferimiz yarım kalacak demiştim.

Şuşa'nın kurtarılması savaşın kaderini belirledi. Şuşa Azerbaycan halkın kalbidir, hepimiz için kutsal bir yerdir.

Şuşa'ya giden yol 27 Eylül'de başladı. Savaşın ilk gününden son gününe kadar Azerbaycan askerleri sadece ileri gitti.

44 gün içinde bir gün bile geri adım atmadık. Şuşa'nın kurtarılması Ermenistan ordusunun belini kırdı. Zafere giden yok zordu.

Bizi sorunu askeri yolla çözmekten caydırmaya çalıştılar. Biz se sorunu barışla çözmek istiyorduk. Ama müzakereler işgali dayatmaya dönüştü.

'DAHA NE KADAR BEKLEMEMİZ GEREKİYOR?'

Biz her zaman tüm uluslararası anlaşmalara saygı duyuyoruz. Biz adil bir ülkeyiz.

Zengezur Koridoru Ermenistan'ın sorumluluğundadır. İki yıldır Laçın yolunda Ermenistan'dan Karabağ'a ve ters istikamete giden araçlara dokunmuyoruz. Kararlıyız, serbest dolaşımı uyguluyoruz.

Ermenistan, Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bir karayolu bağlantısı kurmayı da üstlenmiştir. İki yıl geçti, fizibilite çalışması yok, hareket yok, demiryolu yok, yol yok. Daha ne kadar beklememiz gerekiyor?

Ermenistan tüm İslam dünyasına karşı saldırgan bir politika izliyor.

8 KASIM ZAFER GÜNÜ

Daha önce 10 Kasım olarak belirlenen "Zafer Günü", Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat gününe denk geldiği için, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Şuşa'nın işgalden kurtarıldığı gün olan 8 Kasım tarihiyle değiştirilmişti. Karabağ'ın incisi Şuşa'nın kurtuluşu savaşın gelceğinde belirleyici bir rol oynarken, Şuşa’nın işgalden kurtarılması, Ermenistan'ın yenilgiye uğratılması ve askeri operasyonların durmasına yol açan en önemli etkenler olarak belirtilmektedir. Bu nedenle Aliyev’in kararıyla Zafer Günü, Şuşa'nın kurtuluş günü olan 8 Kasım'a çekilmişti.

44 GÜN SAVAŞI

Azerbaycan ordusu, 27 Eylül 2020’de Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması için karşı atağa geçmiş, Azerbaycan ordusunun 44 gün süren ve 10 Kasım’da sona eren operasyonlarında 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köy Ermeni işgalinden kurtarılmıştı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaş Ermenistan’ın yenilgiyi kabul etmesinin ardından sona ererken, Ermenistan işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım'da imza atmıştı.