Son dönemde hükümetin kararlılıkla attığı adımlar otomobil piyasasında etkilerini göstermeye başladı.

Haber 7'den Fuat Öner'in haberine göre, Otomobil satışları son 2 yılda yaşanan fahiş fiyat, araç bulunamaması, sıfır araçların stoklanması, aksesuar zorunluluğu, ikinci el fiyatın sıfırdan daha yüksek olması gibi sorunlarla gündemdeydi.

Şimdi ise alınan önlemler sonrası stokçuların piyasadan çekilmesi ve sıfır otomobillerin bollaşması sebebiyle herkesin al-satçı olduğu piyasaya adeta sinek avlıyor.

Otomobilin yavaş  yavaş yatırımcı aracı olmaktan çıkmasıyla beraber  ikinci elde sarı sayfalarda yer alan ilanların sayısı hızla artarak rekor kırdı.
 
Satışların oldukça sakin olduğu ikinci el otomobil sektöründe, sadece bir ilan sitesinde toplam satılık sayısı Eylül 2023’te 929,148 adetle rekor kırmışken, şimdi bu rakam 959,625 ile rekor tazeledi. Satılık ikinci otomobil ilanı ise 507.335 adetten 527,498’e yükseldi.

Fiyatlardaki düşüş sonrası satışlarda artış devam ederken aynı zamanda bunu gösterge satılık araç sayısının hızla artmasına rağmen istenilen düzeyde alıcı bulunamadığını olarak yorumlanıyor.

Önlemler ve kredi maliyetlerinde yükseliş ve sıfır araç kampanyaları sonrası ikinci e otomobil piyasasında yüzde 15-20’ye varan fiyat düşüşleri olsa da önümüzdeki dönemde fiyatlarda düşüşün sürmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde düzenlenen 26'ncı Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi "Otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışları ortadan kalkmaya başladı. Benzer bir tablonun konut ve kira fiyatlarında yaşanacağına inanıyoruz. Piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar uygulayacağız. Fırsatçılık peşinde koşanlara nefes aldırmayacağız" dedmişti.