Genellikle yüz bölümünde görülen siyah noktalar rahatsız edici bir görüntü oluşturur. Bu görüntüden kurtulmak adına siyah nokta neden olur sorusunun cevabını vermek gerekir. Kaynağı tespit edilerek sorunun çözümü daha kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Sivilcelerle birlikte ciltte yer alacağı gibi tek başlarına da siyah noktalar görülür.

Hemen her insanda görülen noktalar, bir akne çeşidi olarak tanımlanır. En çok görülen bölüm burun bölgesidir. En çok bu bölgede görülse de vücudun pek çok bölümünde görülmektedir. Sırt, ense, göğüs, kol ve omuzlarda da noktalara rastlanabilir. Siyah nokta tedavisi uygulanarak bu akneler kolaylıkla ciltten temizlenebilir.

Siyah noktalar, genellikle ciltteki foliküllerde tıkanma meydana geldiği zaman oluşur. Foliküller kıl ve yağ üreten bezleri içerir. Bu bezlerde sebum adı verilen yağ bulunur ve bu yağ cildin yumuşak kalmasını sağlar. Ölü hücreler ve yağlar, foliküle açılan boşluk etrafında toplanır. Ve bunlar komedon olarak adlandırılır. Folikül açıklığının üst bölümünde yer alan cilt kapalı kaldığında beyaz nokta, bu bölüm açılıp cilt hava aldığında ise siyah nokta oluşur. Farklı yöntemlerle uygulanabilecek siyah nokta tedavisiile bu cilt problemi ortadan kaldırılabilir.

Siyah Noktaların Oluşumunu Artıran Faktörler

Bazı faktörlerden kaynaklı noktaların oluşumu artar. Bu hususlara dikkat edilerek noktaların artmasına ve oluşmasına engel olunabilir.  Bu hususlar şu şekilde sıralanabilir:

·   Vücut yağını çok fazla üretmek siyah nokta oluşumunu artırır.

·   Akne bakterisinin cilt üzerinde birikmesi bu noktaları oluşma riskini yükseltir.

·   Ölü cilt hücreleri düzenli bir şekilde ciltten uzaklaştırılmadığı takdirde kıl kökleri tahriş olur. Bu nedenle noktaların oluşumu artar.

·  Gençlik, regl veya hamilelik döneminde yağ üretimini artıran hormonal değişiklikler bu aknelerin oluşumuna neden olur.

·  Kortikostereoidler, lityum ve androjenler içeren ilaçların tüketilmesi yine riski artırmaktadır.

·  Bazı kaynaklara göre beslenme şekillerinin bu aknelerin oluşumuna etki ettiğini belirtir. Bu iddia ispat edilmiş değildir. Ancak çeşitli besinlerin siyah noktaların oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Siyah nokta tedavisi sırasında bu tarz yağlı ve yüksek kalorili besinlerden uzak durmak gerekir.

Siyah Nokta Hangi Yöntemlerle Geçer?

Akne çeşidi olan siyah noktalar, belirli siyah nokta temizleme teknikleriyle kolaylıkla geçer. Gözeneklerin sıkılaştırılıp sebum dengesi sağlanması bu noktaların geçmesine yardımcı olur. Bu nedenle yalnızca bu noktaları çıkarmaya dönük işlemler geçici çözümler olarak ifade edilir. Siyah noktaları çıkarmak genellikle daha sonra daha fazla nokta oluşumuna neden olur. Genel olarak bu aknelerden arınmak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

·  Günlük olarak cilt temizliğini yapmak gerekir. Düzenli cilt temizliği oldukça önemlidir.

·  Kullanılan bazı cilt bakım ürünleri gözenekleri kapatır. Gözenekleri kapatan cilt bakım ve makyaj ürünlerini kullanmamak gerekir.

·  Salisilik asit içeren cilt bakım ürünlerini kullanmanız tavsiye edilir. Bu ürünler cildin nefes almasını sağlar. 

·  Beslenme oldukça önemlidir. Dengeli beslenmek cilt bakımında önem arz eder.

·  Yeterli düzeyde su tüketmekten geri durmayın. Bol sıvı tüketimi gerçekleştirin.

·         Zihinsel olarak rahatlamayı önemseyin. Stresli ve yoğun tempolar cilde zarar verir.

·         Her ay medikal boyutta profesyonel cilt bakımı yaptırmanız gereklidir.

Siyah Noktalar Nasıl Temizlenmeli?

Genel olarak yüz bölgesinde oluşan siyah noktalar, cildin temiz tutulması ve yağlı ciltlerde görülür. Bu doğrultuda tek bir seferde bu noktalardan kurtulmak mümkün değildir. Siyah nokta tedavisi için düzenli bir cilt bakımına gerek duyulur. Kısa vadeli ve zararlı bir çözüm olan siyah nokta sıkma yapılmamalıdır. Ciltte derin izlere neden olan bir uygulamadır.

Siyah noktalar nasıl temizlenmeli sorusuna farklı cevaplar verilebilir. Uzmanlar tarafından çeşitli yöntemler uygulanarak bu noktalardan kurtulmak mümkün. Uzmanların dışında evde uygulanabilen teknikler ile ciltten bu akneler uzaklaştırılır.

Evde doğal yöntemlerin yanında çeşitli kozmetik bant ve maskeler bu noktaları temizlemek için kullanılabilir.

Siyah Nokta Evde Temizleme Yöntemleri

Siyah nokta tedavisi için evinizde de kolay yöntemler uygulayabilirsiniz. Gözenek boyutunda küçük bölgelere evde elle nüfuz etmek kolay değildir. Çeşitli yöntemlerle gözeneklere nüfuz ederek siyah noktaları temizleyebilirsiniz. İyi bir cilt temizliği için uzmanlara danışmak en faydalı olan seçenek olarak önerilir. Bu noktaları temizlemek adına aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.

· Siyah Nokta Bandı

Bu bandı uygulamadan önce cildi nemlendirmek gereklidir. Buhar terapisi uygulayarak gözenekleri gevşetmek bandın etkisini artırır. Bu doğrultuda bandı sökerken cildinizi tahriş etmemesine dikkat etmeniz gerekir.

· Siyah Nokta Maskesi

Cildinize uygun kaliteli bir maske tercih ederek uygulayın. Kullanım şekline dikkat edilmelidir. Ciltten sökerken cilde zarar vermesi için dikkatli davranmak gerekir.

· Siyah Nokta Temizleyici

Bu akneleri temizleme aparatları, uzmanlar tarafından kullanılmalıdır. Evde bilinçsiz bir temizleyici kullanmak daha büyük zararlar verebilir. Gözeneklerde kanamalara varana kadar hasar oluşabilir.

· Vakumlu Siyah Nokta Cihazı

Siyah nokta temizleme işlemi için en uygun yöntem bu yöntemdir. Vakumlu cihaz ile akneleri sıkarak temizleyebilirsiniz. Cihazın iyi araştırılması gerekir. Kaliteli bir cihaz yardımıyla bu işlem rahatlıkla uygulanabilir.

Evde Siyah Nokta Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Siyah nokta temizleme, evde çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemleri tercih ederken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Evde akne temizliği yaparken dikkat edilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

•  Bu noktaları temizlerken veya sıkarken cildinizi ciddi boyutlarda tahriş edebilirsiniz ve gözenekleri kanatabilirsiniz. Bu nedenle hassas davranmak gereklidir.

•   Kılcal damarlarda çatlaklık varsa buhar terapileri çatlakların derecesini artırabilir.

•   Sebum dengesini bozacak işlemlerden uzak durulmalıdır. Daha fazla sebum salgısı, daha fazla akne ve nokta oluşumuna neden olabilir.

•   Bu noktaları temizlemek için kullanılan bantlar her cilde uygun olmayabilir.

•   Siyah nokta bandı veya maskesi uygulamasının ardından güneşten uzak durmaya çalışın. Cilt koruyucu ürünlerini kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde ciltte yanıklar oluşabilir.

•   Akne temizlemek için kullanılan maske, cilde uygun olacak şekilde tercih edilmelidir. Kullanım öncesinde cilt, uygulama için hazırlanmalıdır.

•  özenekleri sıkılaştırmak için solüsyon ve çeşitlerle asitler kullanmakta fayda var. Cilt, bu tarz besinlere bakım sonrası ihtiyaç duyar.