Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk ünitesinde bulunan büyük ölçekli ekipmanlardan reaktör kapağı ve reaktör gövdesinin üretiminde sona gelindi. 

REAKTÖR KAPAĞI VE GÖVDESİNİN ÜRETİMİ TAMAMLANDI

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Mühendislik Birimi Atomenergomash Genel Müdürü Andrei Nikipelov tarafından yapılan açıklamalara göre Akkuyu NGS sahasına Ekim ayında teslim edilen 4 tane buhar jeneratörünün yanında, nükleer reaktör kapağı ve nükleer reaktör gövdesinin de üretimleri tamamlandı.

HİZMET ÖMRÜ 60 YIL

Nikipelov, geçtiğimiz Haziran, Atommash Fabrikası’nda gerçekleştirilen reaktör gövdesinde hidrolik testleri anımsatarak, testler sırasında traktör gövdesindeki işletim basıncının 1.4 katı büyüklüğünden daha fazla bir basınç uygulandığını belirterek bu testlerin, hem aktör gövdesindeki baz metalinin hem de kaynak yapılan bölgelerin sağlamlık testini yaptığını söyledi.

Nikipelov, testler sonucunda ürünün santral için belirlenmiş olan hizmet ömrünün 60 yıl olduğunu söyledi.

TOPLAMDA 260 KONTROL NOKTASI BULUNUYOR

Türkiye’nin ilk nükleer güç santralı olan (NGS) Akkuyu NGS'nin ekipmanlarının üreticiliğini Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Mühendislik Birimi Atomenergomash A.Ş. üstleniyor.

Atomenergomash firması, ekipman üretimi hususundaki çalışmalarını Akkuyu'da bulunan tam dört güç ünitesi için de devam ettiriyor.

Bir grup basın mensubuna bilgiler veren Nikipelov, reaktörü üretimindeki sürecin üçte birinin kalite kontrol çalışmaları için ayrıldığını belirtip, toplamda tam 260 adet kontrol noktasının bulunduğunu ifade etti. Nikipelov, Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan ve Akkuyu NGS'den gelen temsilcilerin, 86 ayrı operasyonun içinde yer aldığını ifade etti.