Protest müziğin en unutulmaz isimlerinden olan Ahmet Kaya tam 62 yıl önce bugün dünyaya geldi. 20 yıl önce vefat eden Ahmet Kaya'nın hayatına ilişkin detaylar araştırılmaya başladı. Vatandaşlar Ahmet Kaya'nın hayatını, biyografisini merak ediyor. Peki Ahmet Kaya kimdir, müzik hayatında neler yapmıştır? Ahmet Kaya ne zaman öldü? İşte Ahmet Kaya'nın hayatı...

AHMET KAYA KİMDİR? AHMET KAYA HAYATI

Sanatçı Ahmet Kaya 28 Ekim 1957 tarihinde Malatya'da dünyaya geldi. Ahmet Kaya, Kürt kökenli bir ailenin beşinci çocuğudur. İlkokul öğrenimini Malatya'da tamamladı. Altı yaşındayken babası tarafından hediye edilen bağlama ile müzikle tanıştı. Okuldan artan zamanlarda plak ve kaset satışı yapan bir dükkanda çalışan Ahmet Kaya, geçim sıkıntıları sebebiyle İstanbul Kocamustafapaşa'ya 1972 yılında göç etmesinden ötürü okulu bıraktı. Çeşitli yerlerde çırak olarak çalıştı.

Yasadışı afiş basmaktan hapse girdi

16 yaşına bastığında bastığı yasadışı afişlerden ötürü hapse girdi. Ardından Halk Birimleri Derneği'ne ait çalışmalara katıldı. Bunlar olurken bağlama çalmaya devam eden Ahmet Kaya, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki bir etkinlikte tanıştığı Ruhi Su ile Mahsus Mahal adlı türküyü seslendirdi.

Askerlik görevini Gelibolu'da 1978 yılında yaptı. Askerdeyken de müzik çalışmalarını sürdüren Ahmet Kaya, askeri orkestrada yer aldı. Görevi bittiğinde Emine Kaya ile evlenen Ahmet Kaya'nın 1928 yılında Çiğdem adında bir kızı oldu.

Ahmet Kaya'nın müzik tarzı

Müzik hayatında profesyonel bir noktaya gelen Ahmet Kaya'nın ilk dönem albümleri bağlama ağırlıklıdır. Ancak Ahmet Kaya'nın kendine has müzik tarzı, o dönemin kategorilerine dahil edilemedi. Bu sebeple müziği "Özgün müzik" olarak adlandırıldı. Kendisinin "protest, devrimci arabesk" gibi tanımlarla gündeme gelmesinden rahatsızlık duydu.

Ünlü şairlerin şiirlerini besteledi

Ahmet Kaya şarkılarında toplumsal meseleleri ele aldı ve pek çok şairin şiirini müzik haline getirdi. Ahmet Kaya; Can Yücel, Atilla İlhan, Ahmed Arif, Enver Gökçe gibi şairlerin şiirlerini besteleyerek müzik haline getirmiştir. 

Ahmet Kaya'nın Kürtçe şarkısı var mı?

Ünlü sanatçı totplamda yirmi iki adet albüm çıkarmıştır. Ancak albümlerinde yalnızca bir adet Kürtçe şarkı bulunur. "Karwan" adlı Kürtçe parça, onca albümün içindeki tek Kürtçe parça olarak kayıtlara geçer. Ayrıca bir tane de Kürtçe açılış şarkısı vardır.

Ahmet Kaya nasıl öldü?

2000 yılında Hoşçakalın Gözüm isimli albümüne kayıt yapan Ahmet Kaya, Paris'in Porte de Versailles semtinde bulunan evinde 16 Kasım 2000 tarihinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.