Yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan at kestanesinin birçok farklı yararı vardır. İçeriğinde bulunan güçlü çözücüler sayesinde özellikle kramp ve tutulmalara iyi gelen at kestanesi, her ne kadar normal kestaneye benzese de yarar ve tat bakımından farklılık gösterir. 1500'lü yıllarda keşfedilen ve o günden bu yana pek çok farklı alanda kullanılan at kestanesi; krem, çay, ve yağ olarak da tüketilmektedir. Ayrıca at kestanesi balsamı ve at kestanesi jeli de ek tedavi amaçlı kullanılan ürünlerdendir.

At kestanesinin 7 faydası:

1-Kronik venöz yetmezlik semptomlarını hafifletebilir

Kronik venöz yetmezlik (CVI), bacak damarlarına zayıf kan akışı ile karakterize bir sağlık durumudur.

Belirtileri şunlardır:

-Ödem veya bacaklarda şişme
-Bacak ağrısı veya krampları
-Kaşıntılı bacaklar
-Tipik olarak bacaklarda meydana gelen varisli damarlar veya genişlemiş, bükülmüş damarlar
-Bacak yaraları
-Bacaklarda zayıflık
-Yaygın bir tedavi, bacaklarınıza kan akışını artırabilen kompresyon tedavisi veya çoraplardır.

At kestanesindeki bileşik aescin, onu CVI tedavisinde faydalı hale getirebilecek birçok tıbbi özelliğe sahiptir. Örneğin, damarlarınızdaki kan akışını artırabilir ve muhtemelen semptomları iyileştirebilir.

19 çalışmanın gözden geçirilmesinde, 9 çalışma, 8 haftaya kadar alınan 50 mg aescin içeren 600 mg at kestanesi ekstresinin günlük dozlarının, bacak ağrısı, şişme ve kaşıntılı bacaklar dahil olmak üzere CVI semptomlarını azalttığını bulmuştur

Aslında, bir çalışma, at kestanesi özünün şişmeyi ve bacak hacmini azaltmada kompresyon tedavisi kadar etkili olduğunu kaydetti.

Bu çalışmalar, at kestanesi özünün kısa süreli CVI tedavisinde etkili olabileceğini gösteriyor, ancak uzun vadeli etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

2-Varisli damarları tedavi edebilir

Varisli damarlar, tipik olarak bacaklarda oluşan ve CVI'dan kaynaklanabilen şişmiş damarlardır. At kestanesi tohumu özü, bacaklarınızdaki kan akışını iyileştirerek venöz tonusu iyileştirebilir. Ek olarak, varisli damarlarla ilişkili bacak şişmesini ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

8 haftalık bir çalışmada, günde 3 kez 20 mg aescin içeren at kestanesi çekirdeği ekstresi alan ve günde iki kez topikal olarak %2 aescin uygulayan katılımcıların %58'i, bacak ağrısı, şişme, ağırlık ve renk değişikliği gibi varis semptomlarını azalttı.

3-Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir

Enflamasyon, dokularınızda aşırı sıvı birikmesine neden olabilir ve bu da sıvı tutulmasına ve şişmeye neden olabilir. Aescin, anti-inflamatuar özelliklere sahip at kestanesi özünde bulunan bir bileşendir. Yaralanma, venöz yetmezlik ve şişme ile ilgili iltihabı azalttığı bulunmuştur.

17 çalışmanın gözden geçirilmesi sonucunda, at kestanesi çekirdeği ekstresinin CVI ile ilgili bacaklarda ve ayaklarda iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabileceğini gözlemlendi. Ayrıca araştırmalar, aescin içeren topikal bir merhem uygulamanın travma, ameliyat ve spor yaralanmalarından sonra iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltabileceğini göstermiştir.

Bununla birlikte, bu merhem aynı zamanda diğer anti-inflamatuar bileşikleri de içerdiğinden, tek başına aescin'in aynı etkilere sahip olup olmayacağını belirsiz hale getirdi.

4-Stres ve yorgunluğu önler

At kestanesi şah damarı, alın ve ayak tabanlarına sürüldüğünde vücuttaki kan dolaşımını düzenleyerek sinirlerin beyne daha iyi iletilmesini destekler. Kronik stres ve yorgunluğu önler. Bunun yanı sıra kan dolaşımını düzenlendiğinden damarların tıkanmasını önler.

5-Hemoroidleri rahatlatabilir

Hemoroid, anüs ve rektum çevresinde şişmiş damarlarla karakterize yaygın bir sağlık durumudur. Semptomlar rahatsız edicidir ve kaşıntı, tahriş, ağrı ve rektal kanamayı içerebilir. At kestanesi çekirdeği ekstresinin iltihap önleyici özellikleri, etkilenen damarlardaki iltihabı ve şişmeyi azaltarak hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

6-Antioksidan özelliklere sahiptir

At kestanesi tohumu özü, serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlar içerir. Çok fazla serbest radikal, iltihaplanma ve hücresel hasara neden olabilir. At kestanesi çekirdeği ekstresi, güçlü antioksidan özelliklere sahip kuersetin ve kaempferol dahil olmak üzere flavonoid bileşikleri açısından zengindir.

Bir laboratuvar çalışması, hem aescin hem de at kestanesi tohumu özütünün antioksidan özelliklere sahip olduğunu, ancak at kestanesi tohumu özütünün tek başına aescin'den daha büyük etkileri olduğunu buldu. Bu, ekstrakttaki bileşenlerin sinerjik etkilerinden kaynaklanıyor olabilir.

7-Kanserle savaşan bileşikler içerir

Güçlü anti-inflamatuar özelliklerinin yanı sıra, laboratuvar çalışmaları, aescin'in antikanser etkileri olduğunu da göstermektedir. Bu çalışmalar, aescin'in karaciğer kanseri, lösemi ve multipl miyelom gibi belirli kanserlerde tümör hücresi büyümesini önemli ölçüde azaltabileceğini buldu.

Ek olarak, laboratuvar çalışmaları, aescin'in pankreas kanseri ve akciğer kanseri gibi kanserli hücrelerde hücre ölümüne neden olabileceğini gözlemledi. Bununla birlikte, bu çalışmalarda konsantre miktarlarda aescin kullanıldı ve at kestanesi çekirdeği ekstresinde bulunan miktarın aynı etkilere sahip olup olmayacağı açık değil. Kesin sonuçlara varılmadan önce bu alanda daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

YAN ETKİLERİ

At kestanesi çekirdeği ekstresinin kullanımı genellikle güvenli kabul edilirken, bazı güvenlik endişelerinin ve yan etkilerinin farkında olmalısınız.

İşlenmemiş at kestanesi tohumları, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yutulmasının güvenli olmadığı düşünülen aesculin adı verilen bir bileşik içerir. Zehirlenme belirtileri arasında depresyon, kas seğirmesi, felç, koma ve ölüm sayılabilir. Bu nedenle işlenmemiş at kestanesi tohumlarını yemekten kaçının.

At kestanesi çekirdeği ekstresinin bildirilen yan etkileri hafiftir ve sindirim sorunları, mide rahatsızlığı, baş dönmesi, baş ağrısı ve kaşıntıyı içerir. Ek olarak, cilde at kestanesi özü uygulandığında alerjik reaksiyon raporları olmuştur.

Dahası, at kestanesi özü aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir.

Kan incelticiler: At kestanesi kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve Coumadin gibi kan sulandırıcıların etkilerini artırabilir.

İnsülin veya oral diyabet ilacı: At kestanesi, diyabet ilaçları ile birlikte alındığında kan şekerini düşürebilir ve seviyelerin çok düşmesine neden olabilir.

Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler): At kestanesi, iltihabı tedavi etmek için kullanılan ilaçlar olan NSAID'lerin emilimini azaltabilir.

Ayrıca, hamilelik ve emzirme döneminde at kestanesi özü kullanmanın güvenliği bilinmemektedir ve bu nedenle ek, hamile veya emziren kadınlar tarafından kaçınılmalıdır.